Techsector stuitert terug op Damrak

De uiterst wilde fase waarin het Damrak dezer dagen verkeert kenmerkte ook vanmorgen het koersverloop. KPN schoot 12,5 procent omhoog tot 104,50 euro, en Philips 9,8 procent naar 173 euro.

Een stijging van 10,0 procent voor VNU tot 59 euro en van 6,1 procent tot 125 euro voor ASML completeerde het onstuimige beeld van de Amsterdamse effectenhandel vanmorgen. Zelfs World Online kon een herstel laten zien, met 10,6 procent tot 17,70 euro. Gisteren zette het met 13,80 euro een nieuw diepterecord neer.

De fondsen zijn de afgelopen week allemaal zeer fors gedaald, zodat het herstel er spectaculairder uitzag dan het in werkelijkheid is. Een voor de verandering rustige Nasdaqindex in de Verenigde Staten, die 0,5 procent hoger sloot, lag ten grondslag aan het herstel van de technologie-, media en telecomsector (TMT). De gang van zaken in Amsterdam illustreerde de trend in heel Europa.

Uitzondering vanmorgen was het kabel- en mediabedrijf UPC. Dat steeg weliswaar met 4,3 procent tot 43,30 euro, maar dat was minder dan de andere fondsen in de sector. UPC staat nu op het koersniveau van 23 december vorig jaar, en noteerde op 8 maart nog een slot van 83,32 euro. Ook het herstel van Via.Networks viel tegen. Dit fonds klom weliswaar met 2,5 procent tot 18,65 euro rond het middaguur, maar noteerde daarmee nog maar een kwart van zijn slotrecord van 6 maart op 72,75 euro.

Tie Holdings, waarin Newconomy, dat gisteren zijn beursgang uitstelde, een belang heeft van 7,1 procent, schoot vanmorgen omhoog met 29,8 procent naar 18,05 euro. Daarmee bereikte het dezelfde koers als precies een week geleden, en lag het nog steeds ver onder het slotrecord van 43 euro op 6 maart.

Libertel, waarvan het koersverloop aanwijzingen geeft voor de komende beursgang van KPN Mobile, was 11,8 procent hoger op 20,80 euro, vergelijkbaar met de slotkoers van 21 euro op de eerste handelsdag na de beursgang, op 15 juni vorig jaar.

Telecombedrijf Versatel, dat de afgelopen dagen fors verloor, herstelde licht met een winst van 6,6 procent op 43,70 euro. Omdat de TMT-sector onder de hoofdfondsen wel fors steeg, maar veel andere grote fondsen terugmoesten, steeg de AEX-index per saldo slechts met 13,29 punten tot 653,86 punten – een koerswinst van 2 procent.

Met uitzondering van de technologie-, media- en telecommunicatiebedrijven verkeerde het Damrak in mineur. Aegon verloor 1,23 procent tot 84,45 euro. ABN Amro zag het aandeel met 1,38 procent zakken tot 23,65 euro.

Ahold noteerde een min van 2,59 procent tot 26,71 euro. Akzo Nobel was met een daling van 4,17 procent tot 45,52 de grootste verliezer. Bij de Midkap-fondsen profiteerde Endemol van de koerswinst van aanstaand eigenaar Telefónica. Voor elk aandeel Endemol keert het Spaanse telecombedrijf bijna zes eigen aandelen uit.