Storing legt beurs Londen acht uur stil

Een ernstige computerstoring heeft de handel op de Londense beurs gisteren bijna acht uur lang stilgelegd. Pas aan het eind van de middag werd de handel gisteren geopend en onder hoge spanning voortgezet tot half zeven 's avonds, twee uur na de officiële sluitingstijd.

De beursautoriteiten hebben een diepgaand onderzoek aangekondigd naar de tweede storing in een week, die transacties voor uitvoering ter waarde van miljoenen ponden uitwiste en die de reputatie van de London Stock Exchange (LSE) ernstig heeft beschadigd als potentiële hoofdrolspeler in verdere consolidering van de Europese beurzen.

De systeem-crash viel op de laatste dag van het belastingjaar 1999/2000, die traditioneel één van de drukste van het jaar is, omdat veel beleggers hun portfolio herschikken. De wilde bewegingen van Wall Street een dag eerder zouden de Londense handel nog verder hebben geïntensiveerd. De LSE opende gisteren voor het eerst in de geschiedenis vóór Wall Street.

Toen de rust zich daar gisteren leek te herstellen gebeurde dat ook in Londen. De belangrijkste index, de FTSE-100, sloot gisteren na een aanvankelijke val van honderd punten niet meer dan een procent lager, op 6379.3.

De computerstoring zorgde ervoor dat de beursgegevens op de handelskantoren in de City niet meer klopten. De beurs zelf noemde de storing ,,erg technisch'' en mogelijk het gevolg van een reeks onverwerkte oude elektronische orders uit de Verenigde Staten, die gisterochtend als nieuwe orders werden ingevoerd. LSE-chef Gavin Casey weigerde van ,,een fiasco'' te spreken, maar had het liever over ,,een grote teleurstelling''.

De storing komt hoe dan ook op een uiterst pijnlijk moment. De LSE bevestigde gisteren onderhandelingen te zijn begonnen met de Deutsche Börse in Frankfurt om de opgeschorte samenwerkingsplannen nieuw leven in te blazen.

Dat zou nodig zijn na de voorgenomen fusie van de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel. Londen en Frankfurt kunnen pas samenwerken als ze het eens worden over het technische systeem dat ze zullen delen. Elektronische chaos komt de onderhandelingspositie van de LSE niet ten goede. Hoewel Amsterdam, Brussel en Parijs inmiddels al geschrokken hebben gereageerd op de voorgenomen fusie van de twee grootste beurzen uit Europa.

Analisten vragen zich bovendien af of Europese samenwerking wel is gebaat is met één elektronische `pool' van handel in plaats van de `parallelle' systemen die in de Verenigde Staten in zwang zijn. Zo bleef in Londen gisteren het alternatieve handelssysteem Tradepoint overeind, dat sommige transacties overnam. Andere handelaren gingen over op het traditionele bieden en loven over the counter dat in gebruik was vóór de zogeheten Big Bang van 1986, toen de LSE op elektronische handel overging.

Dat systeem, in feite de koppeling van het noteringssysteem SEAQ, het transactiesysteem CREST en een verbinding met externe handelaars (LINK), heet robuust te zijn.

In werkelijkheid staat het al geruime tijd onder grote belasting. Gisteren viel de laatste schakel uit, vermoedelijk omdat het systeem piekbelastingen niet kan verwerken, die het gevolg zijn van de toegenomen orders via het Internet.

    • Hans Steketee