Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over jonge kinderen die bij een scheiding zijn betrokken en niet de gewenste omgang met een van de ouders krijgen. TV2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor de supportersrellen in Istanboel tussen fans van Galatasaray en Leeds United waarbij afgelopen nacht twee Engelse supporters zijn doodgestoken. Verder het proces tegen de verdachten die betrokken zijn bij de gewelddadige dood in Vlaardingen van de 17-jarige student Daniël van Cotthem in januari van dit jaar. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Histories. Slot van een serie brengt het portret van Salvador Allende die in 1970 werd gekozen tot president van Chili. In 1973 werd het wettige regime van Allende omvergeworpen door opstandige legereenheden onder leiding van generaal Pinochet. De president weigert zich over te geven en pleegt zelfmoord. Canvas, 20.55-21.45u.

Antenne: EBI Vught. Opnamen uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught die in 1997 in gebruik werd genomen. Op dit moment zitten er negentien gevangenen van wie Justitie meent dat ze extreem vluchtgevaarlijk zijn. TV2, 21.35-22.00u.

Legenden. Over Aristoteles Onassis, die zijn geweldige imperium leidde vanuit bars en restaurants, en in Argentinië zijn carrière begon als staatloze vluchteling uit Klein-Azië. ARD, 21.45-22.30u.

De andere sekse. Laatste aflevering in een serie over de biologische en maatschappelijke verschillen tussen man en vrouw. Door de landbouw en later de verstedelijking raakte de verhouding tussen man en vrouw uit balans. De vrouw werd op de tweede plaats gezet, totdat zij zich daartegen begon te verzetten. Canvas, 22.15-23.10u.

De late shift. Hoewel de vraag naar arbeidskrachten groot is, blijft het voor mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst moeilijk om een `fatsoenlijke' baan te vinden. Discriminatie blijkt de integratie van allochtonen nog altijd in de weg te staan. Canvas, 23.10-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

De Worsteling. Gesprek onder leiding van Rob Trip tussen televisieproducent René Stokvis en zijn ex-collega in het vak, Jef Rademakers. Laatstgenoemde vindt onder meer dat Stokvis bij opnames van operaties oneigenlijk de medewerking vraagt van ouderen. Zij weten niet precies waaraan zij hun medewerking verlenen. Ned.3, 19.25-19.55u.

Gemeenschap & goederen. Haitske en Ayman praten over hoe zij binnen hun relatie met geld omgaan. Ayman is illegaal in Nederland en voorlopig leven hij en zijn vriendin Haitske van zijn (zwarte) salaris. Ned.3, 20.21-20.51u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen is te gast minister van VROM Jan Pronk, voorheen ontwikkelingssamenwerking. RTL4, 23.00-23.45u.

SPORT

Voetbal. Samenvatting van de wedstrijd Arsenal-Lens in de halve finale van het UEFA Cup-toernooi. TV2, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT

Geboeid. Nieuw `datingprogramma' waarin vijf deelnemers aan elkaar vastzitten. Letterlijk. Zie TV-vooraf. SBS6, 20.30-21.30u.

KUNST & MUZIEK

RTL Dossier: Doe Maar 1981-1984. Eerste deel van het overzicht van de hoogtepunten uit de carrière van de Nederlandse popgroep Doe Maar. In het begin van de jaren tachtig was de groep enorm populair. Binnenkort treedt de groep weer op. Een aantal bekenden van de bandleden zoals Herman Brood en Boudewijn de Groot vertellen hoe zij de hype beleefden. RTL4, 22.00-23.00u.

2 meter sessie. Een optreden van de extravagante New-Yorker Willy DeVille tijdens het Crossing Border festival 1999. RTL5, 22.15-22.50u.

Zeeman met boeken. De volgende boeken worden besproken: Gertrude and Claudius (John Updike); City of God (E.L. Doctorow); When we were Orphans (de Japanse schrivjer Kazuo Ishiguro) en A gesture Life van de Koreaanse schrijver Chang-rae Lee. Ned.3, 23.25-0.20u.

FILM

Regarding Henry (Mike Nichols, 1991, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

La Cité des Enfants perdus (Marc Caro & Jean-Pierre Jeunet, 1995, Frankrijk). Tweede speelfilm van Frans regisseursduo is mislukte poging om het succes van hun Delicatessen te kopiëren. Volop buitenissige personages, een fabelachtige art direction (een doolhof van trappen en bruggen in een groezelige havenstad waar het altijd nacht is), veel visuele grappen en een alle kanten op schietend verhaal over een demonische wetenschapper die kinderen van hun dromen berooft. ZDF, 24.00-1.50u., nagesynchr.

Hear My Song (Peter Chelsom, 1992, Engeland/VS). Nostalgisch getoongezet drama waarin clubeigenaar op zoek gaat naar de legendarische Ierse tenor Josef Locke, wiens repertoire voornamelijk bestond uit sentimentele operetteliederen en in het Engels vertaalde canzoni. Ned Beatty kreeg Golden Globe-nominatie voor zijn vertolking van Locke. ARD, 0.45-2.25u., tweetalig.

Father of the Bride (Vicente Minnelli, 1950, VS). Uitstekende, succesvolle komedie over de (financiële) problemen waarmee vader Spencer Tracy zich geconfronteerd ziet wanneer dochter Elizabeth Taylor in het huwelijk treedt met Joan Bennett. Werd gevolgd door Father's Little Dividend. Morgen, ARD, 10.30-12.00u., nagesynchroniseerd.

Joan of Paris (Robert Stevenson, 1942, VS). Propagandistisch oorlogsavontuur. Franse verzetsstrijdster Michele Morgan offert zichzelf ten gunste van geallieerde piloten Paul Henreid en Thomas Mitchell. Morgen, BBC2, 12.00-13.30u., zwart-wit.

Alien from L.A. (Albert Pyun, 1987, VS). Povere komedie waarin Californische jongedame verzeild raakt in onderaards Atlantis. Morgen, SBS6, 14.55-16.15u., onderbroken door reclame.