Selectie Muziek

Bach

Het Nederlands Kamerkoor geeft olv Tonu Kaljuste een concert met twee Bachmotetten (Komm, Jesu, komm en Jesu, meine Freude) en religieuze muziek van Krzystof Penderecki en Arvo Pärt. 6 april 20u15 Nieuwe Kerk Den Haag; 7 april 20u15 Beurs van Berlage Amsterdam; 8 april 20u30 O.L. Vrouwebasiliek Maastricht.

De cellist Pieter Wispelwey speelt 12 april 20u15 de zes suites van Bach voor cello-solo.

Passies

Toonkunstkoor Utrecht, het Kathedrale Koor Utrecht en Concerto 91 geven olv Jos Vermunt 9 april 14u in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht een uitvoering van de Matthäus Passion van Bach met Nico van der Meel als Evangelist.

Het Estlands Philharmonisch Kamerkoor en een ensemble uit het Tallinn Kamerorkest geven 13 april 20u15 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht olv Tonu Kaljuste een uitvoering van de Johannes Passie van Arvo Pärt, een de aansprekendste en populairste eigentijds passiemuzieken.

Radu Lupu

De Roemeense pianist Radu Lupu geeft 9 april 20u15 in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw een recital met de Fantasie in f op 49 van Chopin, 6 Moments musicaux op 94 van Schubert en de Sonate nr in f op 5 van Brahms.

Tan Dun

De Ressurrection Cycle van de Chinees-Amerikaanse componist Tan Dun wordt uitgevoerd door het Vlaams Radio Orkest olv de componist. 7 april 20u Theater aan de Parade Den Bosch.

Romantisch

Het Asko Kamerkoor geeft onder de titel `En toch romantisch' olv Jos Leussink uitvoeringen van stukken van Sven-David Sandström, Jonathan Harvey en Jan Vriend. 7 april 20u15 Pieterskerk Utrecht; 8 april 20u15 Posthoornkerk Amsterdam; 9 april 14u30 Gigant Apeldoorn; 28 april 20u15 Ruïnekerk Bergen NH.

Rumori

Ter opheffing van de scheidslijnen in de muziek organiseert Rumori in de Amsterdamse Posthoornkerk drie concerten waarin wordt afgerekend met de grenzen tussen oude, nieuwe, geïmproviseerde gecomponeerde, elektronische, akoestische, serieuze en populaire muziek. 9 april 15u30 muziek van oa Goeyvaerts en Vivier; 15 april 20u15 oa Liszt, Scelsi en Van Rijn; 16 april 15u30 oa Altena, Padding en Van Bergeijk.

Ravi Coltrane Quartet

Als zoon van de beroemde `Trane' had saxofonist Ravi Coltrane het jarenlang niet gemakkelijk. Inmiddels is hij bijna 35 en heeft hij eindelijk een eigen groep met Andy Milne (toetsen), James Genus (bas) en Steve Hass (drums). 6 april BIMhuis Amsterdam, 8 april MC Vredenburg Utrecht (SJU Festival).

Fernando Lameirinhas

Na zijn grote `Cruzamento'-toernee zoekt de kleine meester van het Portugese chanson nu de intimiteit met broer Antonio op bas en Juan Pablo Dobal op piano. 6 en 7 april Concertgebouw Amsterdam, 9 april Diligentia Den Haag.

Primal Scream

Omdat de groepsleden niet bloot mogen staan aan verlokkingen van de drugs die ze in de hoofdstad altijd zo makkelijk weten te vinden, is een slimmerik op het idee gekomen om het enige Nederlandse concert van de Engelse rock & roll-hooligans Primal Scream plaats te laten vinden op de Westkruiskade in Rotterdam. Geef zanger Bobbie Gillespie twee minuten, en hij keert terug naar de kleedkamer met genoeg drugs voor een voetbaltribune. 9 april Nighttown, Rotterdam.

De Gorelev

Moderne smartlappen met drie kapiteins op één schip: Bob Fosco, Pierre `Cor Witjes' van Duyl en Jan Paul van der Mey. 12 april Paradiso, Amsterdam.