Selectie Musea

Theo van Doesburg

Dynamiek en voortdurende verandering zag Theo van Doesburg (1883-1931) als wezenlijk voor de moderne kunstenaar en dat wordt prachtig tot uitdrukking gebracht op de expostities in het Centraal Museum en het Kröller-Müller Museum. Van Doesburg liet een zeer uitgebreid oeuvre na van schilderijen, tekeningen, maquettes, schetsen, essays en literaire uitingen, drukwerk enzovoort. De nalatenschap van van Doesburg werd in de jaren tachtig aan de Nederlandse staat geschonken, die het bij musea en archieven in langdurig bruikleen gaf. Het is een wonder dat de samenstellers van de exposities erin geslaagd zijn om het omvangrijke en gevarieerde werk van van Doesburg inzichtelijk te maken. Op groot opgeblazen zwart-wit foto's van de kunstenaar en zijn companen worden de kunstwerken geëxposeerd en dada-achtige klanken begeleiden de bezoeker bij zijn speurtocht door het geheel. Alles bij elkaar een soort vrolijk laboratorium.

Theo van Doesburg, architect, schilder, dichter in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 1, Utrecht. Di t/m zo 11-17u en in het Kröller-Müller Museum te Otterlo. Di-zo 10-17u. Beide exposities t/m 18 juni.

Herbaria

Al meer dan tien jaar organiseert het Frans Halsmuseum in het voorjaar bloemenpresentaties en in het oude gebouw gaan de historische bloemstukken perfect samen met de schilderijen, meubels en glaswerk. Speciaal teruggekweekte àntieke' bolgewassen maken deel uit van de boeketten in oude en hedendaagse schalen, schotels en vazen. Elke presentatie wordt opgeluisterd met een speciaal thema. Ditmaal heeft het Nationale Herbarium Nederland een keuze gemaakt uit zijn uitgebreide verzameling herbaria: antieke albums in zeer groot formaat, vol gedroogde bloemen en kruiden. Om te voorkomen dat een tentoonstelling van muffe oude planten als saai ervaren wordt, zullen - naast de albums - ook latere bloemenboeken en naar het leven getekende en geschilderde bloemgewassen te zien zijn.

Bloemen, levend en gedroogd t/m 7 mei in het Frans Halsmuseum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Ma t/m za 11-17u zo 12-17u.

Verzameling

Dirk Nienhuis woont tussen meubels van Berlage, Lion Cachet en Theo Nieuwenhuis, drinkt thee uit serviezen van Eisenloeffel, Stoffels en Van Kempen en wijn uit glazen van De Bazel. Hij heeft in vijftien jaar tijd van zijn huis een Gesamtkunstwerk gemaakt, al haalt hij regelmatig andere meubels en schilderijen uit de opslag om de opstelling te veranderen. Het Singermuseum in Laren toont nu zijn fabelachtige privécollectie van meubels en andere toegepaste kunst, alle van Nederlandse makelij uit de periode 1890-'40. Daarbij voeren de Nieuwe Kunst - de sobere voorganger van de Amsterdamse School - en zijn pendant, de meer versierende stijl, de boventoon. De collectie van Dirk Nienhuis draagt niet zijn naam, maar die van het huis van K.C. De Bazel, dat hij sinds vijfiten jaar bewoont: Meentwijck.

Leven in een verzameling, toegepaste kunst 1890-1940: Collectie Meentwijck t/m 12 juni in het Singermuseum, Oude Drift 1, Laren. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u.

Japan

In 1788 moest de Japanse kunstenaar en amateur-wetenschapper Shiba Kôkan (1747-1818) zich als koopman vermommen om stiekem de zwaarbewaakte Nederlandse enclave in de stad Nagasaki binnen te dringen. De Nederlanders bevonden zich sinds 1639 als enige westerlingen in Japan, op het kunstmatige eilandje Deshima in de baai van Nagasaki. Kôkan was al jaren een verstokte `hollandofiel'. Van alles wat uit Nederland in Japan terecht kwam, bewonderde hij vooral de schilderkunst en wetenschap. Over die Kôkan is nu, voor het eerst in Nederland in het Amsterdams Historisch Museum, een overzichtstentoonstelling te zien. De expositie is thematisch gegroepeerd rondom stukken die bijna al Kôkans facetten aan bod laat komen, zodat boeken gecombineerd worden met schilderijen, instrumenten of aardewerk.

Japanse verwondering: Shiba Kôkan 1747-1818. Kunstenaar in de ban van het Westen t/m 4 juni in het Amsterdams Historisch Museum. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.

En verder

Rondom Dürer t/m 11 juni in het Bonnefantenmuseum, Avenue Ceremique 250, Maastricht. Di t/m zo 11-17u; Paul Klee en het masker van de mythologie t/m 21 mei in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; Urban Views, foto's van Gabriele Basilco en Beat Streuli t/m 16 april in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u; Meesters van het Zuiden; barokschilders rondom Rubens t/m 7 mei in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch. Di-vr 10-17u, za zo 12-17u; Jacob Olie, fotograaf van 19de-eeuws Amsterdam t/m 24 april, Gemeentearchief Amsterdam, Amsteldijk 67. Ma t/m zo 11-19u; Jan Hendrik Weissenbruch 1824-1903 Voorbij de Haagse School t/m 21 mei in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u; In helder licht; Abraham en Jacob van Strij, Hollandse meesters van landschap en interieur omstreeks 1800 t/m 16 april in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40. Di-zo 11-17u; Rond 1900, Kunst op papier in Nederland t/m 9 april in het Prentenkabinet van het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u.