Selectie Galerie

John Hoyland

Het werk van de vooraanstaande Engelse schilder John Hoyland (1934) is sterk beïnvloed door Amerikaans abstract-expressionisten als Rothko, Motherwell en Newman. Kleurrijke vlakken wisselt hij af met grafitti-achtige tekens. Afgelopen herfst werd Hoyland in Londen geëerd met een grote overzichtstentoonstelling in de Royal Academy of Arts. In Galerie Josine Bokhoven is nu een selectie te zien met werken uit de laatste drie jaar. T/m 9 mei, Prinsengracht 154, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Henk Peeters

Samen met Jan Henderikse, Armando en Jan Schoonhoven maakte Henk Peeters deel uit van de Informele Groep, die in 1960 overging in de Nul Groep. In Galerie van Gelder stelde Peeters een tentoonstelling samen die de periode 1960-2000 omspant. In de middenruimte heeft de kunstenaar een veld van kunstgras neergelegd. Rondom deze `weide' hangen schilderijen van koeienhuiden. Een andere ruimte is ingericht met watten-, vacht- en verenwerken die Peeters maakte `ter bevordering van de tastzin'. T/m 20 mei, Planciusstraat 9A, Amsterdam. Di t/m za 13u-17u30.

Freeze

Voor de tentoonstelling `Freeze' heeft gastcurator Ole Bouman de tentoonstellingsruimtes van Arti et Amicitiae verdeeld in een warme en een koude afdeling. In een warme bioscoopzaal leveren beelden uit het VPRO-programma `DNW-rooksignalen uit de nieuwe wereld' commentaar op de razendsnelle ontwikkelingen in onze maatschappij. Een betreedbare vriezer dient in de andere zaal als achtergrond voor videobeelden over de wereld van DNA, beursindexen en communicatienetwerken. T/m 30 april, Rokin 112, Amsterdam. Di t/m vr 12-18u, za en zo 12-17u.

Lidwien van de Ven

Met haar monumentale zwart-witfoto's van mensen, dieren en gebouwen kreeg Lidwien van de Ven (1963) internationaal bekendheid. Van de Ven is gefascineerd door de wijze waarop de beschouwer zelf verhaallijnen tussen de losstaande beelden aanbrengt. In Kunstcentrum de Begane Grond toont de kunstenaar een drie uur durende registratie van de zonsverduistering in Oostenrijk. Te zien is hoe het licht langzaam uit het landschap verdwijnt en kleuren oplossen in de duisternis. Van de Ven heeft de film niet gemonteerd, maar gekozen voor een authentieke tijdsbeleving. T/m 30 april, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht. Wo t/m za 12-17u, zo 13-17u.

En verder

Schilderijen van Gijs Frieling t/m 24 april bij Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, Amsterdam; tekeningen van Antoine Berghs t/m 22 april in Galerie Loerakker, Keizersgracht 380, Amsterdam; schilderijen van Mattijs van den Bosch t/m 28 april in Galerie Outline, Oetewalerstraat 73, Amsterdam; tekeningen van Luc Claus en schilderijen van Alex Zeguers t/m 3 mei in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; schilderijen van Lucassen, Joris Geurts en Reggy Gunn t/m 26 april in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; foto's van Harold Strak t/m 11 mei in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; tekeningen van Paul van der Eerden t/m 30 april in Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem; tekeningen van Johan van den Berg t/m 22 mei in Galerie Liesbeth Lips, Rochussenstraat 81A, Rotterdam; schilderijen en sculpturen van Armando t/m 21 mei bij Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven.