Selectie Films

Being John Malkovich

Acteur John Malkovich speelt zelf een kleine rol in absurd, vederlicht en tragisch debuut van clipregisseur Spike Jonze. Een verkommerde poppenspeler (John Cusack) vindt per ongeluk op kantoor een geheime gang die direct toegang geeft tot het brein van Malkovich en verkoopt met collega (Catherine Keener) toegangskaartjes voor dit magische evenement. In meer dan 9 theaters.

Boys Don't Cry

Vertelt de ware geschiedenis van Brandon Teena, een meisje dat als jongen door het leven ging en toen dat uitkwam door zijn twee beste vrienden werd vermoord. Debuterend regisseuse Kimberly Peirce maakte er een verdrietige liefdesgeschiedenis van, een Romy en Julia, die gedragen wordt door het uitmuntende spel van Hilary Swank als Brandon en Chloë Sevigny als zijn vriendin Lana, die beiden voor een Oscar werden genomineerd. Den Haag: Babylon. Middelburg: Cinema Middelburg. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver. Wageningen: Molenstraattheater.

Magnolia

Derde film van Paul Thomas Anderson, het grote jonge talent van de Amerikaanse film, is een ingenieus mozaïek van ruim drie uur, waarin een groot aantal personages in een buitenwijk van Los Angeles gedurende een etmaal gevolgd worden. Absurde, maar wijze symfonie van psychologische, muzikale en maatschappelijke motieven, met voortreffelijk ensemblespel van onder meer Tom Cruise, Julianne Moore en Philip Seymour Hoffman. In meer dan 9 theaters.

Rosetta

Kale, overdonderende film van de Waalse broers Dardenne over Rosetta, een meisje dat alleen aan werk waardigheid kan ontlenen. In een losse, handheld stijl zit de camera de heldin in haar eenzame wereld dicht op de huid. Delft: Filmhuis Lumen. Deventer: Filmhuis De Keizer. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Utrecht: Springhaver. Zwolle: Het Fraterhuis.

En verder

American Beauty in meer dan 55 theaters; Les Convoyeurs Attendent Heerlen: Filmhuis De Spiegel; The Five Senses Amsterdam: Desmet. Den Bosch: Filmtheater Jeroen. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Cinemariënburg; Fucking Åmål in meer dan 8 theaters; Karnaval Amsterdam: Rialto; KiIkijiro Amsterdam: Rialto. Tilburg: Louis. Zaandam: De Fabriek; South park, uncut in meer dan 12 theaters; Three Kings in meer dan 15 theaters; Toy Story 2 de Nederlands gesproken versie in meer dan 104 theaters, onvertaald in Tilburg: Cinema Heuvelpoort.