Roerend goed

Lang geleden, toen de Luchtmobiele Brigade nog niet was uitgevonden en het woord `kindsoldaat' alleen in verband werd gebracht met verre vreemde landen, wierf de Koninklijke Marine beroepssoldaten. Vanaf vijftieneneenhalf jaar konden ze terecht, mits ze fysiek en psychisch geschikt waren. Op het eerste werden ze gekeurd, op het tweede getest. Hoe zat het met de intelligentie? Wist de proefpersoon hoeveel inwoners Nederland had (14 miljoen), hoe de vorige koningin heette (Wilhelmina), waar lag Washington en wat was roerend goed?

Veel wist hij niet, dat ene broodmagere jongetje, maar wat roerend goed was, daarover hoefde hij geen seconde na te denken. `Een goudvis in een kom, want het beweegt en het is mooi.'

De marine had voor dit soort gedachtesprongen geen emplooi. Matroos 1e, 2e of zelfs maar 3e klas is hij nooit geworden. Vast iets veel beters!

    • Simone Kramer