Personalia

De Nederlandse journalist Sander Thoenes, die vorig jaar in Oost-Timor werd vermoord, is afgelopen vrijdag postuum de Grant Hattam Award voor persvrijheid van de Melbourne Press Club toegekend. De prijs geldt als een van de meest prestigieuze in Australië. De dertigjarige correspondent van onder meer de Britse krant Financial Times werd op 21 september vorig jaar in Dili doodgeschoten. Volgens een Nederlands/Australisch forensisch rapport waren de daders soldaten van het bataljon 745 van het Indonesische leger. Thoenes was in Oost-Timor om verslag te doen van de verwoestingen aangericht door pro-Indonesische milities en door onderdelen van het Indonesische leger nadat de bevolking van deze voormalige Indonesische provincie in augustus vorig jaar tijdens een door de Verenigde Naties georganiseerd referendum had gekozen voor onafhankelijkheid. Thoenes werkte sinds 1997 in de Indonesische hoofdstad Jakarta.