Norit deelde op valreep opties uit

De directie van koolstofproducent Norit heeft elf dagen voor de bekendmaking van de overname van het bedrijf in februari 54.500 aandelenopties verstrekt aan bijna 30 medewerkers, maar zichzelf daarvan uitgezonderd.

Doordat de overnemer, participatiemaatschappij Gilde, een premie van 40 procent bovenop de beurskoers legde hebben de medewerkers een financiële meevaller van ruim 10.000 gulden voor belasting.

,,Ik heb er geen moeite mee gehad. Wij hebben geprobeerd niemand te bevoordelen of te benadelen'', zegt desgevraagd directievoorzitter R. Kuipers van Norit (1700 werknemers, 250 miljoen euro omzet). Hij erkent dat er ten tijde van de optietoekenning al verkennende gesprekken met Gilde werden gevoerd, maar die hadden ,,ook pas na drie maanden tot een bod kunnen leiden, of nooit.''

De directie en enkele andere functionarissen die nauw betrokken waren bij de onderhandelingen hebben bewust geen opties gekregen wegens ,,een stukje voorkennis'' dat zij hadden, zo zegt Kuipers. De opties werden toegekend op 18 februari en kregen een uitoefenprijs van 8,70 euro, dat is de koers waarop zij aandelen Norit konden kopen. Op 29 februari kondigde Gilde een bod aan van 12 euro per aandeel.

Norit zegt dat de opties zijn toegekend conform de bestendige gedragslijn, een formulering die bedrijven moet uitsluiten van de verdenking van toekenning van opties met voorkennis. Volgens Kuipers werden aan de betrokken personeelsleden niet meer opties toegekend dan in de jaren daarvoor.

Juristen en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zijn niettemin kritisch. ,,De handelwijze voldoet aan de bestaande regels tegen handel met voorkennis, maar inhoudelijk ben ik het daar niet mee eens'', zegt directeur P. de Vries van de VEB. ,,De directie vond zichzelf kennelijk niet geschikt om opties te krijgen, maar wel geschikt om die aan andere werknemers te geven'', zegt een jurist die gespecialiseerd is in effectenrecht.

De optietoekenning heeft frappante overeenkomsten met een affaire bij uitzendbureau Content. Een aantal personeelsleden en de directie kregen vorig jaar maart opties terwijl directie en commissarissen onderhandelden over een overname door de Belgische concurrent Creyf's. Content koppelde de optietoekenning aan de inkoop van eigen aandelen. In verband daarmee loopt een strafrechtelijk onderzoek naar twee directeuren en de president-commissaris.

achtergrondpagina 16

    • Menno Tamminga