Meer succes dan sores bij Farm Frites

Met de dagprijs voor de Belgische renner Geert van Bondt in de semi-klassieker Gent-Wevelgem behaalde Farm Frites zijn negende seizoenszege. Maar de wrevel tussen de renners en de ploegleiding sluimert voort.

De zilveren vloot van Farm Frites fietste in harmonie door de Vlaamse kuststreek. De drie renners in het grijze tricot waren oppermachtig in de uitgedunde kopgroep van Gent-Wevelgem. Een paar minuten na een woordenwisseling tussen ploegleider Teun van Vliet en kopman Peter van Petegem besloot meesterknecht Geert van Bondt voor zijn eigen kansen te rijden. Hij demarreerde op vijf kilometer van de finish en behaalde de grootste overwinning in zijn bescheiden profloopbaan.

Onder het finishdoek in de Vanackerestraat werd Van Bondt omhelsd door zijn vriend en trainingsmaat Van Petegem. De twee Belgen vierden hun eigen feestje in het centrum van Wevelgem. Even verderop stond de Nederlandse teambaas Van Vliet de pers te woord. ,,Ik word niet heet of koud van al die insinuaties. We hebben weer bewezen hoe homogeen deze ploeg is'', sprak de succesvolle maar bekritiseerde ploegleider.

Harmonie en homogeniteit staan hoog in het vaandel bij Farm Frites. In de koers blijkt de teambuilding uitstekend te werken. Van Vliet geeft de helpers meer vertrouwen dan zijn voorganger Priem, bij wie de waterdragers zelden voor hun eigen kansen mochten rijden. Van Bondt heeft baat bij de nieuwe aanpak. Op voorspraak van Van Petegem werd hij twee jaar geleden ingelijfd door Priem, die weinig vertrouwen had in de Oost-Vlaming. ,,Van renners zoals Geert rijden er wel honderd rond'', sprak Priem weinig vleiend.

Buiten de koers is er nog altijd geen sprake van teambuilding bij Farm Frites. Van Vliet hanteert een strakke discipline, die de renners bij Priem niet gewend waren. De coureurs en de ploegleiding botsten de voorbije maanden over drankgebruik tijdens het avondeten. Ze mogen alleen na een overwinning alcohol nuttigen, maar blijken deze huisregel in de praktijk naar eigen inzicht te interpreteren. Toen hun oud-ploeggenoten Jeroen Blijlevens (nu Polti) en Tristan Hoffman (nu Jack and Jones) een zege behaalden, werd de wijnfles vrolijk en stiekem ontkurkt door de renners van Farm Frites. Van Bondt stelde gistermiddag een dorstige avond in het vooruitzicht. ,,Ik ga een stevige pot pakken'', beloofde hij.

Van Bondt deelde nog een subtiele plaagstoot uit. ,,Of de sfeer bij ons goed is? Nou, bij de renners onderling wel'', refereerde hij aan de problemen met de ploegleiding. Afgelopen zondag hadden manager Jacques Hanegraaf en assistent-ploegleider Hendrik Redant kritiek geuit op de voorzichtige tactiek van de renners in de Ronde van Vlaanderen. Zij vormden het sterkste collectief maar grepen naast de dagprijs. Volgens ploegleider Van Vliet hadden zijn collega's de boel op scherp willen zetten. ,,Door die donderspeech is er agressie bij de jongens opgewekt.''

Negen zeges behaalden de renners van Farm Frites dit seizoen. Ze bezorgden de aardappelfabrikant uit de Hoeksche Waard veel publiciteit. Opvallend genoeg leidt de negatieve berichtgeving over positieve dopingzondaars niet tot antireclame. ,,Patatten hebben niks met EPO te maken'', verklaarde een Belgische medewerker van Farm Frites in Wevelgem.

Een tiental werknemers stond gisteren handenwrijvend langs de kant. Volgens Jacoline Kooman, marketingdeskundige op het hoofdkantoor in Oudenhoorn, is de naamsbekendheid de afgelopen jaren fors gegroeid. ,,De mensen beginnen 's ochtends niet meer over het weer, maar over het wielrennen. Bij het voetbal zitten ze hoog en droog in een sky-box. Bij het wielrennen kun je de sporters nog aanraken. Het is een perfecte manier van sponsoring'', zei Kooman.

Farm Frites was vijf jaar subsponsor van de wielerploeg TVM. Sinds drie maanden is het bedrijf hoofdsponsor, met een begroting van acht miljoen gulden. Een vrouwenploeg onder leiding van Leontien van Moorsel en een amateurploeg in België verhogen het budget tot een geheim aantal nullen. De bedrijfsleiding predikt geen openheid, zo blijkt ook uit de voorzichtige woordkeuze van Kooman. Wanneer zij gevraagd wordt naar de publicitaire gevolgen van de conflicten bij de profploeg, houdt ze de kaken stijf op elkaar. ,,Daar kan ik geen mededeling over doen'', zegt de marketingdeskundige.

    • Jaap Bloembergen