MEDIA

De Standaard is de Vlaamse kwaliteitskrant, die de laatste tijd afstand neemt van drammerig Vlaams nationalisme. Zo is alle sportnieuws in De Standaard van Nieuwsblad-redacteuren. De twee kranten hebben een gezamenlijke oplage van 303.000.

De Morgen lukt het niet meer om de opvallende krant van de onafhankelijke onderzoeken te zijn en ruimt steeds meer plaats in voor moorden, zwaarlijvigheid en het leed van luchtreizigers (oplage ruim 40.000).

De Financieel Economische Tijd is de zeer betrouwbare Vlaamse zakenkrant (oplage 46.000).

Het Laatste Nieuws is de Vlaamse krant die, samen met het kopblad De Nieuwe Gazet in Antwerpen, dankzij veel nieuws over moorden, liefdes- en dierenleed een oplage van ongeveer 265.000 exemplaren haalt.

Le Soir is de socialistische Franstalige kwaliteitskrant, met eenrommelige lay-out (oplage 137.000).

La Libre Belgique is de katholieke, koningsgezinde Franstalige krant die zeer overzichtelijk maar met nieuws dikwijls traag is (oplage 53.000 exemplaren).

De provinciale pers in Wallonië (met La Meuse, La Lanterne, La Nouvelle Gazette en Le Matin) is noodlijdend. De belangrijkste Vlaamse provinciale kranten: de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Knack is het Vlaamse opinieweekblad met een oplage van ongeveer 140.000 exemplaren.

Le Vif/L'Express is het Franstalige opinieweekblad (dat artikelen overneemt uit het Franse L'Express) met een oplage van 90.000 exemplaren.

Humo is het Vlaamse televisieweekblad dat graag opzienbarende vraaggesprekken brengt (oplage 275.000).

De Vlaamse publieke televisie VRT heeft twee netten. Het tweede net richt zich tot acht uur 'savonds op jongeren met Ketnet. Daarna wordt dit net overgenomen door Canvas, dat met veel informatie (het infomagazine TerZake) en documentaires zich met succes weet te onderscheiden van de commerciële televisie.

De Franstalige televisie RTBF heeft ook twee netten. Op het eerste net zorgt zondag een debat met politici vaak voor nieuws.

Vlaanderen heeft de commerciële zenders VTM, Kanaal 2, VT4 te zien, die veel misdaad en moeizame liefdesrelaties tonen.

Franstalig België ziet hetzelfde bij de commerciële zenders RTL-TVI en Canal+. Bovendien kunnen in België alle Franse televisiezenders worden ontvangen en zijn op de Frans/Duitse culturele zender Arte veel films te zien.