Man gedood bij wake in hospitaal

Bij een steekpartij in het mortuarium van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven is gistermiddag een 48-jarige man uit die plaats om het leven gekomen.

Volgens de politie heeft het incident te maken met de liquidatie afgelopen zaterdag van de 35-jarige R. Koenders uit Eindhoven. Die werd in zijn woonplaats in koelen bloede doodgeschoten toen de auto waarin hij als passagier meereed voor een verkeerslicht moest stoppen. In beide zaken kent de politie de identiteit van de dader, maar heeft nog geen arrestatie kunnen verrichten.

Koenders en de 48-jarige man waren vrienden. Ze behoorden beiden tot een klein groepje in de drugsscene van de Eindhovense volksbuurt Woensel. De dader van de steekpartij is volgens de politie een bekende van Koenders.

Koenders lag opgebaard in het mortuarium. Gisteren was er gelegenheid om afscheid van hem te nemen. Rond kwart voor twee kwam de dader binnen. Hij pakte meteen het slachtoffer vast en stak hem met een mes in de halsstreek. De 48-jarige overleed ter plaatse. De dader wist in het daarop volgende tumult te ontkomen.

In het mortuarium waren enkele tientallen familieleden en vrienden van Koenders aanwezig. De emoties liepen volgens de politie hoog op. Alle getuigen werden overgebracht naar het politiebureau en daar verhoord. Het motief van de ziekenhuismoord is nog onduidelijk.

De afrekening waarvan Koenders het slachtoffer is geworden, houdt volgens de politie geen verband met een caféruzie waarbij een week eerder de 29-jarige A. Pruijmboom uit Eindhoven is doodgeschoten. De ruzie in het café ontstond tussen een groep woonwagenbewoners, onder wie het slachtoffer, en een aantal Antillianen. Koenders is van Surinaamse afkomst. Meteen nadat hij was vermoord, deed volgens het ANP in Eindhoven het verhaal de ronde dat de familie Pruijmboom daar verantwoordelijk voor was. Die ontkent dat in alle toonaarden. Een aantal familieleden voelde zich volgens het ANP echter dermate bedreigd, dat ze zijn ondergedoken.

De politie heeft inmiddels vijftig mensen vrijgemaakt voor het onderzoek. Ook zijn veiligheidsmaatregelen getroffen. Welke, wil de politie niet zeggen.

REPORTAGE: pagina 3