`Leegloop HBG bij vijandige overname'

Een vijandige overname door Boskalis zal bij bouwconcern HBG leiden tot een leegloop onder het topmanagement. Dat zei bestuursvoorzitter J. Veraart van HBG gisteren tijdens een persreis naar Duitsland. ,,Onze topman in Amerika heeft het recht zijn belang in het bedrijf te verkopen en kan dan met een grote zak geld een nieuw bedrijf beginnen'', zei Veraart. ,,Dan zit HBG in de Verenigde Staten met 1 miljard aan werk en heb ik geen mensen om dat uit te voeren. Ook onze directeuren in Engeland en Ierland, waar het heel goed gaat, kunnen overal heen.''

Het bouw- en baggerconcern HBG (23.000 werknemers) verzet zich tegen een overname door baggeraar Boskalis (3.000 werknemers). Beide bedrijven hebben lang gepraat over een fusie, maar konden het niet eens worden over de verhoudingen tussen de baggerdivisie en de bouwdivisies in de nieuwe combinatie. Daarop kondigde Boskalis een `vijandig' bod aan op HBG. Vervolgens bepaalde de rechter dat Boskalis pas op 15 mei officieel mag bieden.

,,Het topmanagement zit bij HBG omdat ze zich prettig voelen bij onze manier van werken'', zei Veraart. ,,Als er ergens een verlies is, zoeken we naar een oplossing; soms tot in het absurde. Nu wil Boskalis ons gaan vertellen wat bouwen is.''

DUITSLANDpagina 15