Krakers breken in op site Newconomy

Hackers hebben dinsdagavond de website van Newconomy, het investeringsfonds van Internet-goeroe Maurice de Hond, gekraakt. Als gevolg daarvan was de Internet-pagina van Newconomy gisteren lange tijd onbereikbaar.

Newconomy is ingeseind over de kraak door Internet-krant WebWereld. Onbekenden hadden aan WebWereld laten weten hoe er bij de grote centrale computer (server) waarop de website van Newconomy draait, kon worden ingebroken. WebWereld nam de proef op de som en slaagde erin een bestand op te halen met de complete gegevens van vierhonderd abonnees op de Nieuwsbrief van Newconomy. Ook bevatte de database een lijst met namen en e-mailadressen van bedrijven die met Newconomy zaken doen.

Volgens WebWereld was het gemakkelijk de gegevens te bemachtigen. Het lek in de desbetreffende centrale computer was al sinds mei vorig jaar bekend. Het lek is om onduidelijke reden nog steeds niet gedicht.

Newconomy heeft zijn website na de melding onmiddellijk losgekoppeld. Gisteren was de Internet-pagina in de namiddag weer toegankelijk.

Newconomy doet inmiddels geen zaken meer met de beheerder van de gekraakte server, het bedrijf Motion Container. De hele website, inclusief gevoelige gegevens, is overgeheveld naar het beter beveiligde serverpark van Internet-bedrijf Level 3.

,,Het is goed dat hackers dit soort dingen doen'', zegt Ruud Smeets, commercieel directeur van Newconomy. ,,Het drukt je met je neus op de feiten.'' Alle gedupeerden hebben een elektronische brief ontvangen van Newconomy met excuses.

Smeets weet zeker dat de computerkrakers niet in de centrale computer zijn geweest. ,,We hebben onderzoek op de server gedaan'', zegt Smeets. ,,De enige die daar is geweest is WebWereld en dat kun je ze niet kwalijk nemen: het is hun journalistieke plicht.''

Smeets is ervan overuigd dat bij WebWereld bekend is wie degenen zijn die het gat bij de server hebben blootgelegd. Hij wil binnenkort met WebWereld ,,aan tafel'' gaan zitten in de hoop meer te weten te komen.

    • Stéphane Alonso