Kinderagenda

Het verhaal van Abraham

Gisteren heeft een mannetjesschaap iets heel ergs weten te voorkomen. Een vader was van plan zijn zoontje te offeren. Op het laatste moment sprong de ram echter uit de bosjes en roep: ,,Neem mij maar''. De ram vertelde dat hij handelde in opdracht van God. Het acteursduo Malle Kalle vertelt zondag 9 april van 13u30-15u het verhaal van Abraham en Isaak in het Joods Historisch Museum, J.D. Meijerplein 2-4 in Amsterdam.

*Het acteursduo Malle Kalle vertelt het verhaal van Abraham en Isaak voor kinderen van 6 tot 12 jaar op zo 9 april van 13u30-15u in het Joods Historisch Museum, J.D. Meijerplein 2-4, Amsterdam. Toegang voor kinderen van 6 tot 13 jaar ƒ2,50 van 13 t/m 18 jaar ƒ4,50 daarboven ƒ10.

Inl 020-6269945.

Asterix

Altijd al willen weten hoe het moet hebben geroken in de winkel van Kostunrix, de vishandelaar uit de Astrix-strips? Of hoeveel lawaai Gallische strijders maakten als ze oorlog voerden? Ga dan naar de tentoonstelling `Asterix en Europa' in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar kun je zien hoe Europa er uit zag ten tijde van het Romeinse Rijk, een kleine tweeduizend jaar geleden. De stripverhalen van Asterix lopen als een rode draad door de expositie. Zo leer je wat een druïde precies deed en dat een bard geen sukkel was, zoals in de Asterix-strip, maar juist een belangrijk persoon. En dat Asterix helemaal geen Noormannen kon ontmoeten, omdat die pas eeuwen later naar Frankrijk kwamen. Je kunt er echte voorwerpen uit de Romeinse tijd zien. Je leert waarom het dorpshoofd uit Astrix altijd op een schild gedragen wordt en via een geurpaal kun je de vis van Kostunrix ruiken.

*Asterix en Europa, t/m 1 okt. in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden (10 min lopen van het station). Open: di t/m vr 10-17u, za/zon- en feestdagen 12-17u. Toegang: volwassenen ƒ7, tot 18 jaar ƒ6, 65+ ƒ5, MJK gratis (toeslag voor deze expositie ƒ5)

Farabi-festival

Stap in de tijdmachine en flits naar het verleden, dan ontdek je dat mensen hele andere kleren droegen en ook anders aten. Op het Al Farabi Kinderfestival word je verwelkomd door fakirs, kom je dieren uit een droomwereld tegen en luister je naar Middeleeuwse liedjes. Met dans, theater, poppenkast, verhalen en workshops wordt de (Arabische) wereld van vroeger uit verre landen in buurthuizen, theaters en bibliotheken in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam tot verbeelding gebracht.

*Al Farabi Kinder Festival in Amsterdam op za 8 april van 12-17u in Meer en Vaart (020-4107777), Theatermuseum (020-5513300) 8 en 9 april, Ostadetheater (020-5795096) 9 april, buurthuis De Havelaar (020-6890711) 9 april, buurtcentrum Ganzenhoef (020-3897200) 9 april, Jeugdtheater De Krakeling (020-6245125) 9 april. In Rotterdam in Theater Zuidplein op 9 april (020-4816500). Den Haag heeft in samenwerking met Al Farabi van 8 t/m 16 april een multicultureel festival voor kinderen van 6 tot 12 jaar dat het HakiFestival heet en dat in het teken staat van migratie.

Inl 070-3898986. Eindhoven: 8 april in Centrum voor de Kunsten (040-2163263). De meeste kaarten kosten ƒ2,50 voor kinderen en ƒ5 voor volwassenen.

Reeën

Soms zie je in de bossen overdag wel eens een ree lopen, maar de meeste kans om het dier te zien maak je toch `s avonds zo net na zonsondergang. In de Wieden in St. Jansklooster komen veel reeën voor. Het mannetje heet bok en een wijfje wordt geit of rik genoemd. De vacht van reeën is bruin, soms zelfs bijna zwart. Alleen onder het kleine staartje zit een heldere witte plek, de `spiegel'. Dat is een hulpmiddel voor reeën om elkaar in het donker beter te zien. De boswachter zal op vrijdagavond 7 april van 19-21u voor kinderen van 8 tot 12 jaar laten zien waar de reeën in De Wieden te zien zijn. Samen met hem vaar je door het natuurgebied op zoek naar de dieren. Onderweg laat hij zien hoe een gewei er uit ziet en zal hij over het leven van een ree vertellen.

*Reeën kijken met de boswachter voor kinderen van 8 tot 12 jaar op vr 7 april van 19-21u in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten in St. Jansklooster (aan de Beulakerwijde). Deelname ƒ3,50 voor niet-leden en ƒ2,50 voor leden. Res 0527-246644. Heb je een verrekijker, neem die dan mee.

Afrika

In het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen nemen ze je mee naar de binnenlanden van Afrika. In het museum hangen en staan overal beelden, trommels en maskers uit Afrika. ,,Umantu. ngumuntu, nja banye abantu'' is een oud Afrikaans spreekwoord en het betekent: we zijn wie we zijn en dat komt door andere mensen. Want de beelden en maskers die je in het museum ziet, hebben allemaal een eigen verhaal te vertellen. Als je door het museum loopt, hoor je bijna de beelden en maskers fluisteren. Bij het Afrika-project voor kinderen hoort een boekje met informatie en vragen over de beelden en maskers en in de projectiezaal wordt de film Rabi vertoond over een jongetje, een oude man en een schildpad. Ook is er een bouwplaat met een zakje met versieringen in het museum verkrijgbaar waar je thuis je eigen Afrikaanse masker mee kan maken. Vind je hem mooi genoeg, dan kun je hem vóór 15 augustus insturen naar het museum. Een jury zal de maskers beoordelen.

*Maak met behulp van een bouwplaat een Afrikaans masker (voor kinderen van 8 t/m 12 jaar) en stuur dat vóór 15 augustus op naar Museum Beelden aan Zee, t.a.v. Afrika-Europa project, Harteveltstraat 1, 2588 EL Scheveningen. Bij de bouwplaat hoort ook een boekje met informatie en vragen over Afrika (samen ƒ5.). Toegang ƒ4 voor kinderen tot 12 jaar en daarboven ƒ7,50.

Inl 070-35855857. Open di t/m zo van 11-17u

Samenstelling: Tonny Schoemaker

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de redactie van de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.