Kicken met Tatjana

De zon laat zich weer zien, de zomerkleding ligt in de winkels en de terrassen lopen vol. Het eerste probleem tekent zich af: verhullende jassen worden te warm en het wintervet moet er af. Een van de meest populaire oplossingen van de laatste maanden heet Tae Bo: een fitnessprogramma met elementen uit de vechtsport dat op sportscholen vele aanhangers kent. En sinds kort ook op video. Kicken in de huiskamer met Billy of Tatjana.

Tae Bo is kort gezegd een vorm van aerobics waarin enkele stoot- en traptechnieken uit de vechtsporten in zijn opgenomen. Deze `punches' en `kicks' zijn overigens wel in het luchtledige om elke verwarring met echte vechtsporten te voorkomen. De fitnessrage komt uit Amerika en kent zijn personificatie in Billy Blanks, een zevenvoudig wereldkampioen karate.

Tae Bo gooit tegenwoordig hoge ogen in de sportscholen. Een van de hoogste drempels van sportscholen is echter het hoge aantal superstrakke lichamen aldaar. Nieuwkomers, zelfs redelijk fit en strak, wanen zich al gauw Billy Turf. En als je dan toch wil Tae-Bo-en zit je met een probleem als je die drempel niet wil slechten. Of als je gewoon geen tijd of geld hebt om naar de sportschool te gaan.

Een oplossing ligt in de aanschaf van een videoband. In de cd- en videowinkels liggen nu twee exemplaren met een `complete work-out' in Tae Bo: Billy Blanks' Tae Bo en `Superfit met Tatjana'. In het laatste geval gaat het om Tatjana Simic: model, (Flodder-) actrice en zakenvrouw. Tape in de videorecorder, bloemenvazen en huisdieren uit de buurt, luchtige kleding aan en de herstelwerkzaamheden voor de zomer kunnen beginnen.

Veruit de beste van de twee banden is die van Billy Blanks. De band duurt ongeveer een ruim uur en kent twee work-outs. Bij het uitproberen begint de band echter wat vreemd. De eerste work-out is voor gevorderden en er wordt me aangeraden – als beginner - eerst de instructie-workout te doen later op de band. Andersom zou echt logischer zijn. Ik weet ook niet hoeveel later op de band, heb geen zin in eindeloos spoelen en ik doe sowieso al bijna nooit aan gebruiksaanwijzingen.

De band begint met allemaal blije, fitte mensen die lachend de instructies van Billy volgen. Hij begint de oefening met enkele rek- en strekoefeningen en voert algauw het tempo op. Ik sta huppend en schijnboksend in de huiskamer. Billy blijft tegen me praten en dat werkt wel zo inspirerend. Hij vertelt me wat ik niet moet doen en wat wel en dat ik vooral mijn eigen tempo moet aanhouden. Als ik op een gegeven moment mezelf hardop afvraag of ik de oefening goed doe, weet hij mijn vraag zowaar te beantwoorden: `Yeah, that's right'. Maar bovenal geeft hij aanmoedigingen. `You are doing a great job', `You gotta do it', `We are rocking now, baby'.

Hoewel ik na 15 minuten spieren voel waarvan ik niet eens wist dat ik ze had en de kat een keer bijna door de kamer schop, ben ik transpirerend, trappend, en slaand ouderwets in de weer. Mijn voldoening is groot als ik na de cool-down op de bank plof.

Klaar voor meer start ik de band van Tatjana Simic. Dat had ik beter niet kunnen doen. De zwaar gesponsorde productie van Tatjana Management voorspelt weinig goeds als de Slavische in de eerste minuten meedeelt `niet zo supersupersportief te zijn'. Fijn is dat op een sportvideo. En nog vóór de eerste oefening wordt deel twee en drie aangekondigd. Aan een instructeur die verdacht veel op Billy Blanks lijkt, vraagt Tatjana: ,,Leg een beetje uit hoe dat werkt met techniek in verband met spiertjes of dat je geen blessuurtjes krijgt.''

Na tien minuten gekakel begint de work-out onder aanvoering van de Billy-kloon. Het wil niet echt op gang komen. De uitleg van de oefeningen is te lang en je bent te weinig in de weer. Als Tatjana in de lucht trapt – een van de eye-catchers van Tae Bo – komt ze decimeters lager uit dan alle deelnemers aan de echte Billy Blanks video. Na een half uur work-out is het voorbij en volgt een voorproefje van oefeningen die op volgende banden zullen komen. Daarna legt Tatjana, wulps gewikkeld in een handdoek, voor de zoveelste keer uit waarom dit zo'n goede tape is. Hoewel de band meedeelt een speelduur van ongeveer zestig minuten te hebben is het na 49 minuten over en uit.

Billy Blanks' Tae Bo ƒ44,95. Superfit met Tatjana ƒ29,95

    • Tijn Kramer