Israel laat `ruilobject' vrij na bijna tien jaar voorarrest

Israel heeft gisteren een Libanese gevangene vrijgelaten die tien jaar lang in voorarrest zat zonder dat hij ooit in staat van beschuldiging werd gesteld. De autoriteiten hielden hem vast als ruilobject, om hem in te wisselen tegen Israelische soldaten die vermist zijn geraakt in Libanon.

Volgens de Israelische radio werd de 35-jarige Ghassan al-Dirani om humanitaire redenen op vrije voeten gesteld. Hij is catatonisch schizofreen. Een vertegenwoordiger van het Internationale Rode Kruis heeft hem opgehaald bij de Israelisch-Libanese grens om hem over te brengen naar Beiroet.

De Israelische vice-minister van Defensie, Ephraim Snel, veroordeelde de vrijlating. Hij betreurde ,,dat we weer een ruilobject kwijt zijn, terwijl we er maar zo weinig hebben''. Israel heeft nog vijftien Libanese gevangenen die tegen vermiste soldaten kunnen worden geruild.

Ghassan al-Dirani had de pech dat hij een neef is van Mustapha Dirani, veiligheidschef van de Amal-militie in Libanon. Amal zou de Israelische militair Ron Arad in 1986 hebben gevangen genomen nadat zijn vliegtuig boven Libanon was neergestort. Kort daarop werd Ghassan in Beiroet gekidnapt door de christelijke pro-Israelische militie van Samir Geagea. Vier jaar later ruilde die militie Ghassan al-Dirani met de Israelische autoriteiten voor wapens en geld. Aanvankelijk ontkenden die autoriteiten dat ze hem gevangen hielden. Tot hij op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis werd ontdekt. Zijn advocaat zegt dat al-Dirani tijdens zijn opsluiting psychologisch zwaar is beschadigd. Hij zou zijn verkracht en geslagen. De advocaat heeft vorige maand een civiele procedure aangespannen tegen de Israelische staat. Hij eist een schadevergoeding van meer dan drie miljoen gulden. (Reuters, AP)