Internationaal

LONDEN

De technologie-, media- en telecomsector (TMT) kon vanmorgen even op adem komen op de Europese beurzen, nadat de Amerikaanse Nasdaqindex gisteravond een half procent hoger wist te sluiten. In Londen deed de beurs het vandaag weer, nadat de computers er gisteren het grootste deel van de dag dienst weigerden. De FTSE-index verloor 0,1 procent op 6.377 punten. Ze werd vooral gedragen door zwaargewicht Vodafone, die met een stijging van 3,5 procent 33 punten aan de index toevoegde.

FRANKFURT

Beleggers likten vanmorgen hun wonden na het afketsen van de fusie tussen Deutsche Bank en Dresdner Bank. Dresdner was 2,0 procent lager en Deutsche gaf 2,5 procent prijs.

Deutsche Telekom herstelde met 3,5 procent van de klappen van de afgelopen dagen. De DAX-index was 1 procent hoger op 7.405 punten.

PARIJS

TMT-aandelen excelleerden in Parijs, met winsten van rond 9 procent voor Lagardere en Canal Plus. Internetfondsen deden het goed, maar stegen wel vanaf een zeer laag niveau. LibertySurf eindigde gisteren op 45,50 euro, vlak boven de introductiekoers van drie weken geleden, en kon vanmorgen 7,3 procent omhoog naar 48,84 euro. De CAC-index was 2,4 procent hoger op 6.185 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen lager gesloten. Het Nikkeigemiddelde daalde met 239 punten (1,17 procent) tot 20.224. Dat was vooral toe te schrijven aan verliezen voor technologiefondsen.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. In Hongkong stond de Hang-Sengindex aan het eind van de ochtendhandel op een winst van 0,8 procent. De beurs in Zuid-Korea sloot met een flink verlies van 3,11 procent. In Australië eindigde de koersindex 0,15 procent hoger.

NEW YORK

Wall Street kwam gisteravond in wat rustiger vaarwater na de flinke daling van maandag en de uiterst turbulente dinsdag.

Beleggers profiteerden van de gedaalde koersen en brachten door hun aankopen de schermenbeurs Nasdaq weer boven de streep met een winstje van 0,5 procent of 21 punten op 4.170. Twee fondsen incasseerden hier een flinke winst: Micron Technology met 14 procent en Advanced Micro Devices met 12 procent.

De Dow kwakkelde wat, en verloor 131 punten op 11.034, een teruggang met ruim 1 procent. Coca-Cola leverde met 9 procent koresverlies stevig in. Het drankenconcern maakte bekend dat de omzet in het eerste kwartaal lager uitvalt dan opgemaakt zou kunnen worden uit de verwachtingen van analisten.