Hier & Daar

Afghaanse liederen

In het kader van het Interculturele Festival van het Levenslied organiseert de Vereniging van Afghanen in Nederland en de Vereniging van Afghaanse vrouwen zondagmiddag 9 april een programma met muziek, zang en dans. Shakila Azizzada leest gedichten voor en Ghulam Mohamed Attaie bespeelt de robab, een traditioneel Afghaanse snaarinstrument. Attaie maakt deel uit van de muziekgroep Awaz die populaire en klassieke volksliederen ten gehore zal brengen.

*Intercultureel Festival van het Levenslied, Oude Singel 28, Leiden. Stedelijk Museum De Lakenhal, zo 9 april 12-17u. Toegang ƒ4, MJK en tot 18 jaar gratis. Inl 071-5165360

Duinenmars

Komend weekeinde wordt de jaarlijkse duinenmars gelopen. Deelnemers kunnen kiezen uit 5, 10, 15, 25 of 40 km. Starttijd voor 25 en 40 km om 8u30, overige afstanden om 9u. Startplaats: parkeerterrein aan Machiel Vrijenhoeklaan in Kijkduin. Kosten: ƒ5. Inl. en inschrijvingen 070-3237329

Modelbouw

Twee dagen lang kunnen modelbouwliefhebbers hun hart ophalen tijdens Modelbouw Totaal. 8 en 9 april draait het op het grootste modelbouwevenement van Noordoost-Nederland allemaal om de wereld in het klein. Honderden supergedetailleerde schaalmodellen van auto`s, vliegtuigen, treinen, heteluchtmotoren en vele andere miniaturen worden er gepresenteerd. Tijdens deze manifestatie kunnen bezoekers kennisnemen van nieuwe snufjes, unieke modellen en demonstraties.

*Modelbouw Totaal, IJsselhallen-Zwolle, Rieteweg 4. Za/zo 10-17u. Volw ƒ12,50. Inl 038-4211843. www.modelbouwtotaal.nl

Vrouwenmode

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom toont vanaf 9 april de tentoonstelling `150 jaar in en uit de mode. De vrouwenmode van 1780 tot en met 1930 in beeld'. Honderdvijftig modeprenten geven een beeld van de manier waarop de mode zich heeft ontwikkeld: van de klassiek geïnspireerde japonnen van na de Franse revolutie tot en met de `hobbezakken' uit het begin van de vorige eeuw. Originele kleding en accessoires begeleiden de expositie.

*`150 jaar in en uit de mode. De vrouwenmode van 1780 tot en met 1930 in beeld', t/m 27 aug in Het Markiezenhof, Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom. Open di t/m zo 11-17u. Volw ƒ5. Inl 0164-242930

Poezen

Schrijfster en beeldend kunstenaar Dorinde van Oort portretteerde poezen van `bekende Nederlanders' in de Volkskrant. Deze en andere poezenportretten `voorzien van kattige bijschriften' vormen samen de tentoonstelling `Voor de Poes. De kat volgens Dorinde van Ooort' in het Natuur Museum Rotterdam.

*TENTOONSTELLING `Voor de Poes. De kat volgens Dorinde van Oort', 8 april t/m 9 juli, Natuur Museum Rotterdam, Westzeedijk 345, Rotterdam. Open di t/m za 10-17u. Volw ƒ5. Inl 010-4364222

Stepdag

De Landelijke stepdag 2000 wordt zaterdag 8 april gehouden in het park `Het Engelse Werk' in Zwolle. Een happening met alles wat `stepfreaks' bezig houdt. De ideale plek om stepmerken uit te proberen en informatie uit te wisselen. Na het informatieve ochtenddeel gaan er twee steptochten door de Noord-Veluwse bossen van start.

*De Landelijke stepdag 2000 op 8 april. De stepdag is in het park achter de uitspanning het Engelse werk. Bezoek is gratis, deelname aan één van de tochten ƒ5, inschr vanaf 10u30. Website http://home.wxs.

nl/~thijza/nationale-step

dag/nationale-stepdag.htm

Kaasmarkt

Van 7 april t/m 8 sept is er elke vrijdagochtend weer kaasmarkt in Alkmaar. De kazen worden per boot aangevoerd en door dragers in historisch kostuum gelost, gewogen en verhandeld. Inl. 072-5114284

Antiek

Grote en kleinere meubelen, gravures uit de 16de en 17de eeuw, antieke wapens, serviezen, schilderijen, juwelen en gouden en zilveren voorwerpen. Dit en nog veel meer is te zien 8 en 9 april op de Kunst en AntiekFair in de Dudok Arena in Hilversum. Twee beëedigde taxateurs van veilinghuis Sotheby taxeren meegebrachte voorwerpen van bezoekers.

*Kunst en AntiekFair Dudok Arena, Arena 303, Hilversum. za 14-21u, zo 11-18u. Za tot 17u taxeren. Volw ƒ12,50. Inl 036-5384387