Herfkens: 8 mln noodhulp voor Ethiopië/Eritrea

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) heeft gisteren acht miljoen gulden ter beschikking gesteld voor noodhulp aan de circa 750.000 mensen die op de vlucht zijn geslagen voor de grensoorlog tussen Eritrea en Ethiopië. Daarnaast overweegt de minister nog geld uit te trekken voor steun aan miljoenen mensen in het zuiden en oosten van Ethiopië, die door langdurige droogte met de hongerdood worden bedreigd. De Nederlandse ambassade in Addis Abeba onderzoekt thans welke hulp Nederland kan bieden, aldus een woordvoerder van het ministerie in Den Haag. Meer toezeggingen voor voedselhulp zijn op het ogenblik niet nodig. Internationale hulporganisaties hebben zich intussen al bereid verklaard de naar schatting 900.000 ton voedsel, die nodig zijn om de nood te lenigen, ter beschikking te stellen. De Nederlandse hulp aan de slachtoffers van de grensoorlog tussen Ethiopië en Eritrea zal gelijkelijk worden verdeeld aan beide kanten van de grens.