Golf van geweld overspoelt Zimbabwe

Het politiek geweld in Zimbabwe is de afgelopen dagen sterk toegenomen. Vertegenwoordigers van de oppositie en van blanke boeren zeggen dat de aanhangers van de regeringspartij ZANU-PF de afgelopen nacht een reeks van branden hebben gesticht en mensen in elkaar hebben geslagen. Dat zou ten oosten, ten westen en ten noorden van de hoofdstad Harare zijn gebeurd. Tijdens een tussenstop op weg van Kairo naar Harare verklaarde president Mugabe dat hij bereid is tot een oorlog met Groot-Brittannië als de voormalige koloniale overheerser aanstuurt op een confrontatie over de boerderijen van blanken in Zimbabwe. ,,Als ze op het oorlogspad zijn, (...) zullen we ons verdedigen en desnoods terug in de loopgraven gaan'', zei hij voor de staatstelevie van Zimbabwe, verwijzend naar de vrijheidsstrijd voor de onafhankelijkheid in 1980.

Volgens de belangrijkste oppositiepartij van Zimbabwe, de Beweging voor Democratische Verandering van vakbondsleider Morgan Tsvangirai, zijn er de laatste dagen zeker drie doden te betreuren bij politieke ongeregeldheden. Een zwangere vrouw stierf zondag nadat ze was overvallen op weg van een oppositiedemonstratie in Mvurmi naar huis. Een andere oppositieaanhanger overleed in het ziekenhuis van Harare nadat hij in zijn auto met stenen was bekogeld. Een politieagent kwam dinsdag om het leven ten oosten van Harare. Hij werd vermoord door de bezetters van een boerderij waarvan de blanke eigenaar, Ian Kay, een dag eerder door de bezetters het ziekenhuis was ingeslagen. Kay staat bekend als sympathisant van de belangrijkste oppositiepartij.

De chaos in Zimbabwe groeit sinds de regering in februari een gevoelige nederlaag leed bij het referendum over een nieuwe grondwet. Enkele weken later begonnen zogenaamde oud-vrijheidsstrijders de boerderijen van blanke boeren te bezetten, van wie velen al generaties lang in Zimbabwe wonen. In werkelijkheid ging het vaak om ingehuurde krachten, die openlijk door de regeringspartij werden gesteund. De uitspraak van het Hooggerechtshof in Harare dat de bezettingen onrechtmatig waren, werd door president Mugabe terzijde gelegd.

Oppositieleider Tsvangirai beschuldigde de regering er gisteren van achter de geweldsgolf te zitten. Op die manier zou ze de kiezers willen bangmaken en intimideren, vooruitlopend op de parlementsverkiezingen die voor mei staan gepland. Hij zei dat er onder de huidige omstandigheden van vrije en eerlijke verkiezingen geen sprake kan zijn. Op zijn beurt beschuldigde minister van Binnenlandse Zaken Dumiso Dabengwa de oppositie ervan dat ze de gewelddadigheden uitlokt. Zo zou ze de regering willen dwingen om de verkiezingen uit te stellen waardoor ze meer tijd krijgt om haar aanhang te vergroten.

Groot-Brittannië heeft een evacuatieplan klaar liggen voor de 20.000 blanke Zimbabweanen die in het bezit zijn van een Brits paspoort. Dat plan treedt in werking zodra de situatie in Zimbabwe explosief wordt. (Reuters, AP)