`Gemoedelijke Prodi wil te veel'

Prodi wil te veel, daarom wordt hij aangevallen, schrijven Italiaanse kranten vanmorgen. Volgens de Corriere della Sera heeft zijn streven naar een Europese regering veel weerstand opgeroepen en willen de meeste landen juist de rol van Brussel verminderen. ,,Prodi en de Commissie die hij voorzit, vertegenwoordigen het laatste bolwerk tegen de tendens om Europa te renationaliseren.'' Volgens de krant heeft Prodi wel een imagoprobleem: ,,Zijn gemoedelijkheid als van een dorpspastoor komt over als onverdraaglijke oppervlakkigheid. Zijn simpele manier van spreken, ook wegens zijn beperkte talenkennis, wordt gezien als een teken van schaarse voorbereiding.''

La Repubblica vindt dat Rome Prodi beter moet verdedigen, ook al is de relatie met premier D'Alema kil. ,,Als we zouden aanvaarden dat Prodi wordt gereduceerd tot een `lamme eend', zouden we gelijk geven aan wie ons niet als een serieus land beschouwt. Dat verhinderen is een nationaal belang'', vindt de krant. Prodi dreigt in deze analyse slachtoffer te worden van met name de Britse afkeer van ieder idee van Europa als een politieke eenheid. Prodi heeft fouten gemaakt, zoals de ontmoeting met de Libische leider Gaddafi. Zijn hervormingsplan stuit op weerstanden bij de Europese bureaucratie. Maar zijn grootste vergissing, schrijft La Repubblica, is ,,dat hij dacht aan het hoofd te staan van een Europese regering die niet bestaat''.