Geboeid elkaar begeren

Vanavond kunt u het zelf constateren. De boeien zijn goudkleurig en van binnen met iets blauws en zachts gevoerd. De kettinkjes tussen de boeien zijn ongeveer 20 centimeter lang. De vrouw in het midden (Astrid) zit met haar linkerbeen aan een man vast en met haar rechterarm aan een tweede man. Die ene man zit met zijn been aan een derde. En de tweede man zit met zijn voet aan nummer vier. Zo heeft iedereen minstens een arm en een been vrij. Astrid zoekt een relatie en heeft uit honderden belangstellenden zelf dit viertal gekozen.

De fantasie sloeg op hol sinds op 23 maart het persbureau ANP een bericht verspreidde over ,,een kloon van het succesvolle televisieprogramma Big Brother''. Het heette Geboeid en ging over vijf aan elkaar geketende mensen die een week lang 24 uur per dag gevolgd zouden worden door camera's.

Het moeten de kettingen zijn. Mensen op de tv aan elkaar koppelen is al veel vaker gedaan. Mensen langere tijd met camera's volgen is inmiddels een cliché. Maar met kettingen krijgt het een andere lading. Wat ze ook doen of zeggen, het slachtoffer kan geen kant op. Vier kunnen zich aan de vijfde vergrijpen. Ze slapen in één speciaal door de programmamakers gemaakt bed. En alles wordt gefilmd. Dat is toch walgelijk, dat is toch mensonterend, dat moet toch niet mogen, dat hoort toch zeker achter een decoder!

Na Big Brother en De Bus leek Nederland zich op te maken voor weer een overtreffende trap van wansmakelijke televisie. Die gedachte deed in ieder geval CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer steigeren. Dergelijke programma's dienden met decoders geweerd van de vrij toegankelijke televisie. En vanavond is er dan de aanleiding voor wie het wil aanschouwen.

,,In onze optiek is het een redelijk neutraal programma'', zegt Bart in 't Hout, verantwoordelijk programmadirecteur van SBS (Net5 en SBS6). ,,Het gaat om een vrolijk datingprogramma. Het heeft niets met Big Brother of De Bus te maken. Waarom zijn die mensen geboeid? Ook in de praktijk wordt 1 persoon vaak door meerdere mensen begeerd en dat hebben we in beeld willen brengen.''

We zien een groepje mensen dat zich wat koddig door de huiskamer beweegt en uitstapjes maakt naar strand, supermarkt of duifjes op de Dam. Elke dag stuurt de vrouw een vrijer met een beetje geld naar huis en dat leidt tot de gebruikelijke oppervlakkige emotionele ontboezemingen. Een stem houdt de spanning erin met vragen als `zullen ze vannacht wel slapen?'. De camera sluit discreet de ogen zodra de kandidaten onder de lakens kruipen om pas bij het ontwaken weer om de hoek van de deur te kijken. Net op tijd om wat geklaag over gesnurk te registreren.

De boeien zijn een aardige gimmick, maar verder voegt Geboeid niets toe aan eerdere publieke of commerciële spel-, dating- en emotieprogramma's. Het is vooral saai op een enkele grappige situatie na. Als nog twee mannen over zijn, verwent de ene Astrid met een luxe picknick, de ander zit er nors bij met een kartonnetje halfvolle melk.

Na een haastig vliegretourtje naar een zwaar bewolkt Venetië gaan de laatste boeien los en brengt Astrid met de winnaar de nacht door. Buiten beeld.

Zeven afleveringen. Volgende week Sebastiaan, geboeid aan vier dames.

Geboeid, SBS6, 20.30-21.30u.

    • Dirk Limburg