Fusie van Duitse banken mislukt om zakenbank

De fusie tussen Deutsche Bank en Dresdner Bank is mislukt. Tussen beide banken bestond grote onenigheid over de toekomst van hun gezamelijke zakenbank. De kleinere Dresdner Bank voelde er niets voor door Deutsche Bank te worden ontmanteld en staakte gisteren abrupt de onderhandelingen over de fusie.

Daarmee is een eind gekomen aan de ambitieuze plannen die beide geldinstituten een maand geleden bekendmaakten om 's werelds grootste bank te vormen met een balanstotaal van 2,5 biljoen mark en 120.000 medewerkers. Dresdner Bank beschuldigde Deutsche Bank er van de fusieplannen te hebben ondermijnd. ,,Deutsche Bank heeft door haar gedrag de vertrouwensbasis voor de fusie ondergraven'', schreef het bestuur van Dresdner Bank gisteren in een schriftelijke verklaring. ,,Een fusie ten koste van Dresdner Bank kan niet in het belang zijn van de aandeelhouders, de klanten of het management.''

Bestuursvoorzitter Rolf Breuer van Deutsche Bank zei gisteravond ,,teleurgesteld en verdrietig te zijn'' over het besluit van Dresdner de fusiebesprekingen af te breken. Bij nader onderzoek bleken de belangen van `een Europese speler' (Dresdner Bank, red.) en een `wereldspeler' op de bankenmarkt niet te verenigen, zei Breuer. De Duitse vereniging van effectenbezitters heeft vanochtend het aftreden van Breuer geëist. De topman zelf ziet daarvoor geen enkele reden. Breuer: ,,Onze strategie is juist, alleen kunnen we die niet met Dresdner Bank als partner uitvoeren.''

De mislukking is een klap in het gezicht van Deutsche Bank, die aspiraties heeft om tot de top van de internationale zakenbanken (effectenhandel, advies over fusies en overnames) door te dringen, en van aandeelhouder Allianz, een verzekeraar die de fusie had geïnitieerd. Beleggers spraken van `grote schade' voor Finanzplatz Deutschland.

Het debacle diende zich al kort na de aangekondigde fusieplannen op 9 maart aan toen bleek dat beide banken geheel andere opvattingen hadden over de toekomst van de zakenbank. Deutsche Bank wilde Dresdner Kleinwort Benson, de zakenbank van Dresdner Bank in Londen, vrijwel volledig ontmantelen en verkopen. Op de persconferentie waarop de fusieplannen bekend werden gemaakt had Deutsche-Banktopman Breuer de bank Kleinwort Benson nog een `juweel' genoemd en verklaard dat die noch gesloten noch verkocht zou worden.

Kort na de aankondiging kreeg Breuer echter forse tegenwind uit zijn eigen bank. De bankier Edson Mitchell, die de winstgevende afdeling van Deutsche Bank Global Markets leidt, verzette zich hevig tegen integratie van de twee zakenbanken. Volgens hem was slechts 5 procent van de 7.500 medewerkers van Kleinwort Benson interessant voor Deutsche Bank. Ook Deutsche Bank-bestuurder Josef Ackermann, de gedoodverfde opvolger van Breuer, uitte zich sceptisch over de fusie. Breuer zwichtte en mikte vervolgens op het afstoten van Dresdner Kleinwort Benson, waarna talloze medewerkers bij de Londense bank dreigden op te stappen. Het personeel van beide banken reageerde gisteren opgelucht omdat gevreesd werd voor tienduizenden ontslagen.

FUSIEKOORTSpagina 13

    • Michèle de Waard