Frankrijk

Wandeling

De glorietijd van Saint-Germain-des-Prés, die van Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir en Juliette Greco is allang voorbij. Maar een verdedigingscomité probeert de `esprit' van deze mythische buurt, die langzamerhand door modetempels als Dior, Vuitton, Emporio Armani en Cartier wordt opgeslokt, door middel van culturele manifestaties, hoog te houden. Deze keer met een aangename lentewandeling, Parcours, langs cafés, boeken- en modewinkels, kerken en andere instellingen van deze buurt, waar scheppingen van 30 hedendaagse kunstenaars, soms opwindend, soms teleurstellend, worden tentoongesteld. Je kunt de promenade maar het beste starten op de Place Saint-Germains-des-Prés, waar op nummer 4 in een informatiekraampje een plattegrond en inlichtingen worden verschaft. Parijs, Saint-Germain-des-Pres, tot en met 23 april, Kiosque d'Information op de Place Saint-Germain-des-Prés 4, dag. beh. zo 10-19u.

Restaurant

Bon heet het revolutionaire restaurant van Laurent Taïeb (met Lô Sushi en het café du Trésor op zijn naam) en de beroemde Franse ontwerper Philippe Starck dat op 21 maart jongstleden opende. Dit nieuwe adres zal ongetwijfeld indruk maken in de wereld van de gastronomie. Want het gaat hier niet om het zoveelste restaurant à la mode maar om een warme, intieme plek waar de menukaart een verzoening tussen plezier en gezondheid voorstelt. Bovendien zijn de 700 vierkante meter van het restaurant in zes ruimtes onderverdeeld met elk een eigen stemming, zodat de gast een plek naar gelang zijn humeur kan uitzoeken: van boudoir voor verliefden tot en met een futuristische zaal om `gezien te worden'. Ook is er een boetiek waar men de bioprodukten van de `maïtre de maison' en enkele meubels die in het restaurant gebruikt worden, kan aanschaffen. Een nieuw concept `om de mensen gelukkig te maken' naar zeggen van Starck die zich sinds het beroemde Café Costes niet meer aan de Franse horeca gewijd had. Parijs, Bon, 25 rue de la Pompe. Inl 00-33140727000.

Louis Carré

In 1938 opende de grote kunstkenner en verzamelaar Louis Carré een galerie in de Avenue de Messine 10 in Paris en wijdde zich uitsluitend aan de moderne kunst. Hij raakt bevriend met Bonnard en Dufy en wordt de handelaar van talrijke kunstenaars voor wie hij tentoonstellingen organiseert als Calder, Klee, Kupka, Laurens, Léger, en Picasso. Na de oorlog is hij een van de eerste handelaren die zich voor het werk van de schilders Bazaine, Estève, Hartung, Lanskoy, Picabia, de Staël, Geer van Velde en Villon interesseert. Grote pennen uit die tijd, als Eluard, Cocteau, Cendrars en Sartre leidden de catalogi in. Bij de dood van Louis Carré in 1977 zet zijn kleinzoon, Patrick Bongers de Parijse galerie voort. Het Musée Campredon, gehuisvest in het prachtige 18e-eeuwse Hôtel Donadeï in L'Issle-sur-la-Sorgue, toont 70 doeken en beelden van de kunstenaars die de ontwikkeling van deze Parijse kunsttempel brandmerkten en toont ook werk van de huidige artiesten van de Parijse galerie. L'Issele-sur-la-Sorgue (Vaucluse) Musée Campredon, t/m 11 juni, dag. beh. ma. 9.30-12 uur en van 14-18u. Inl 00-33490381741.

En verder

Cendrillon, ballet van Rudolf Nureyev t/m 25 april in de Opera Garnier te Parijs 00-33836697868; Les Contes d'Hoffmann, opera van Jacques Offenbach op 9, 12, 15, 19 en 22 april in de Opera Bastille te Parijs 00-33836697868; le Temps vite t/m 17 april in het Centre Pompidou te Parijs 00-33144781233; 1900, alle kunstuitingen rond 1900 tot en met 26 juni in het Grand Palais te Parijs 00-33144131717; 2000kabouterbeelden tot en met 23 juli in het Parc de Bagatelle van het Bois de Boulogne te Parijs 00-33145012010.