EU-commissie heeft vertrouwen in Prodi

De Europese Commissie heeft gisteren in een bijzondere vergadering het vertrouwen uitgesproken in voorzitter Romano Prodi. Aanleiding voor de bijeenkomst was de al maandenlang voortdurende kritiek in de Europese pers op Prodi's functioneren. Bij de vergadering mochten geen tolken of medewerkers van de Eurocommissarissen aanwezig zijn.

Prodi's woordvoerder, Ricardo Levi, zei dat de Commissievoorzitter tot de bijeenkomst besloten had nadat in de Duitse pers, net als vorige maand in Franse kranten, berichten waren verschenen dat Eurocommissarissen hem graag zouden zien verdwijnen. Verondersteld werd dat Prodi naar de Italiaanse politiek zou terugkeren. De Commissievoorzitter heeft zulke plannen steeds ontkend.

De bijzondere vergadering duurde meer dan twee uur. Volgens bronnen binnen de Commissie stelden Eurocommissarissen achteraf met schrik vast dat Levi met zijn verklaring voor de pers de indruk van een crisissfeer had gewekt. Prodi's woordvoerder streek velen tegen de haren in door, zeer ongebruikelijk, Italiaans te spreken, wat niet iedereen verstond.

Volgens Levi is tijdens de vergadering ook gesproken over de topbijeenkomst van regeringsleiders van de Europese Unie en Afrika in Kairo van begin deze week, waar Prodi de Libische leider Gaddafi heeft ontmoet. Hij presenteerde het EU-contact met Gaddafi als een bijzonder resultaat van Prodi's inspanningen. EU-diplomaten zeggen echter dat Prodi vorig jaar aanvankelijk als een olifant door de porseleinkast van de Europese diplomatie is gelopen, door op een verzoek van Gaddafi voor een ontmoeting in te gaan. Levi gaf gisteren toe dat Solana, de hoge functionaris voor het buitenlands beleid van de EU, een ,,fundamentele'' rol heeft bij het aftasten van de mogelijkheden om de betrekkingen met Libië te verbeteren.

Prodi's woordvoerder zei ook dat de Duitse bondskanselier Schröder, de Franse president Chirac en de Portugese premier Guterres namens het huidige EU-voorzitterschap Prodi hebben laten weten dat ze alle vertrouwen in hem hebben. Volgens Brusselse diplomaten is er geen EU-regeringsleider die wenst dat de vorig jaar aangetreden Commissievoorzitter nu al opstapt.

Sommige Eurocommissarissen hebben de afgelopen weken verondersteld dat de kritische pers over Prodi gevoed wordt door ambtenaren die ontevreden zijn over hervormingen binnen de Commissie. Maar ook zij erkennen dat Prodi flaters heeft begaan door bijvoorbeeld te zeggen dat het noodzakelijk is om de definitieve grenzen van de EU vast te stellen en een datum waarop nieuwe lidstaten tot de EU kunnen toetreden. Bronnen binnen de Commissie zeggen ook dat Prodi weliswaar geanimeerd vergaderingen leidt, maar slecht zijn dossiers leest.

Eurocommissarissen vinden het volgens ingewijden niet horen om uitspraken van Prodi, die ze als uitglijders beschouwen, in de vergadering aan de orde te stellen. Anders dan zijn voorgangers krijgt Prodi ook geen kritiek vanuit zijn staf. Prodi heeft als naaste adviseurs naar Brussel goede bekenden meegebracht uit zijn Italiaanse thuisbasis Bologna. Binnen de Commissie bestaat de indruk dat dit gezelschap zogenaamde Bolognesi, onder wie woordvoerder Levi, voor buitenstaanders ontoegankelijk is.

Op Levi is gisteren volgens ingewijden in voorzichtige termen kritiek geleverd. Als vertrouwensman mag hij Prodi tijdens vraaggesprekken onderbreken om zijn eigen mening te geven. Maar hij is er niet in geslaagd de Commissievoorzitter te behoeden voor uitglijders en een slechte pers.

    • Ben van der Velden