Een tanga, een rio of een string?

Het aanbod aan onderbroeken voor mannen en vrouwen is zo groot dat de detailhandel een `slipcursus' organiseert om de consument duidelijk te maken welke onderbroek bij welke situatie past.

De zichtbare randjes van een onderbroek door een rok of lange broek zijn menigeen een doorn in het oog. Veel rokken en broeken zitten strak om het lijf - daar kiest de vrouw zelf voor. Zij wil haar vormen uit doen komen of zij volgt de modetrend die stretch en strakke kleren voorschrijft. Ook kan het zijn dat zij dikker geworden is zonder haar kleding daaraan aan te passen. Dan persen bil en buik zich in de broek die daar niet op gemaakt is. Dames, soms ook heren, let toch op: het is geen gezicht.

Het valt ook niet mee om wegwijs te worden in het woud aan ondergoed dat anno 2000 voorhanden is. Er zijn strings, tanga`s, bikinislips, push up slips, control slips, om er maar een paar te noemen, en allemaal hebben ze een andere functie. Wie naar Tae Bo les moet, doet een andere aan dan wie mooi ondergoed wil dragen onder transparante kleding. En ook voor mannen zijn de tijden veranderd: de slobberende witte onderbroek is `uit'. De elastische jongeling schijnt goed uit te komen in een elastische, nauwsluitende boxer, de forse zakenman doet het beter in de klassieke hoge slip.

Bodyfashion Promotion, de overkoepelende organisatie van lingerie-, badmode en ondergoedverkopers, geeft volgende week een zogenoemde Slipcursus op maat. Wie nu eindelijk wel eens het verschil wil weten tussen rio, tanga en string of wie wil weten welke onderbroek het beste past onder een strakke broek, kan zich in de lingerie-speciaalzaken en betere warenhuizen laten voorlichten.

Maar er is natuurlijk meer aan de hand. En dat is dat de ondergoedbranche in Nederland wel een beetje promotie kan gebruiken. Van alle Europese vrouwen geven de Nederlandse het minst uit aan ondergoed, zo blijkt uit een onderzoek dat vorig jaar in Parijs werd gepresenteerd bij de opening van de internationale beurs Lingerie Paris. Een Nederlandse vrouw besteedt gemiddeld 150 gulden aan ondergoed. Belgische vrouwen daarentegen spenderen 375 gulden aan lingerie. Ook de Belgische mannen staan - samen met de Denen - op de eerste plaats, al geven zij niet meer dan 70 gulden uit. De gemiddelde prijs van een onderbroek voor vrouwen is 8 gulden. Voor mannen 9 gulden.

Het afgelopen jaar, zo blijkt uit de cijfers, ging de aandacht van de vrouw vooral uit naar de rioslip – kleine onderbroek met snalle zijpanden, niet te hoog, niet te laag –, en de tanga, de boxer en de string. De mannen lieten hun oog vallen op de sportslip, de tailleslip, de heupslip en de boxer. Mannen hebben overigens minder last van zichtbare onderbroekrandjes. Zij hebben minder uitgesproken billen of weten onderbroek en broek beter te combineren.

Ook voor de man is een aantal nieuwe onderbroeken ontwikkeld. De midislip en de short met transparante delen bijvoorbeeld. Maar de meest in het oog springende nieuwe broek is de boxershort met horizontale gulp (HO1, ƒ55). Het wachten is nu op de eerste spijkerbroek waarbij de rits uit zijn vertikale stand is ontheven.

Slipcursus op maat, in lingeriespeciaalzaken en warenhuizen. 13, 14 en 15 april. Inl. Bodyfashion Promotion, 035-5261001

    • Margot Poll