DESIGN

Servies

Truttige theekopjes en geërfd servies van stoffige oudtantes kunnen nog een andere functie vervullen dan die van ammunitie bij echtelijke ruzies. Dat bewijzen de Utrechtse ontwerpers Esther Derkx en René Veenhuizen met hun VERNIEUWD!-servies. Door middel van de keramische zeefdruktechniek brachten zij afbeeldingen van bodybuilders, turnsters en danseressen aan op kopjes en schotels die zij vonden in kringloopwinkels. De figuren draperen zich langs gekrulde oortjes en gegolfde randjes, en vormen soms mooie samengestelde beelden met de bloemen en oud-Hollandse taferelen op het servies. Zo houdt een besnorde gewichtheffer een weelderige roos in zijn vuist en rock-'n-rollt een danskoppel rond een klok. De figuren zijn uitgevoerd in blauw, groen, oranje en rood en zijn vaatwasbestendig.

*VERNIEUWD!-servies. Kop en schotel ƒ32,50. Verkrijgbaar bij o.a. Frozen Fountain (Amsterdam), Vivid (Rotterdam), Intermezzo (Dordrecht), Yksi (Eindhoven), Strand (Utrecht), Coos (Utrecht).

Digitale zonnewekker

Voor iedereen die tijdens de donkere wintermaanden extra moeite heeft met opstaan, is er nu de zonnewekker van Outside In. Deze wekker met lamp simuleert zonsopgang door gedurende een kwartier tot anderhalf uur voor het ontwaken geleidelijk feller te gaan branden. Voor diepe slapers die vrezen dat het licht hen niet zal wekken, beschikt de wekker ook nog over een conventionele pieper. De lichtwekker kan niet alleen een zonsopgang imiteren, maar ook een zonsondergang, wat erg handig is voor mensen die al lezend in slaap vallen. En voor lijders aan slapeloosheid kan de lichtsterkte van de digitale display tot een absoluut minimum worden gereduceerd zodat ze zich niet hoeven te ergeren aan de felle weergave van de wegtikkende slaaptijd.

*Zonnewekker ƒ267. Te bestellen bij Eurocosmetics België: 0032-9-2250226.

Ch'i-stoel en Mah Jongg-tafeltje

Feng Shui, de filosofie over de balans tussen mens en leefomgeving, bestaat in China al drieduizend jaar en is de laatste tijd ook erg in trek bij Westerse interieurinrichters met een New Age-tick. Maar ook voor minder zweverige types is de fauteuil Ch'i (positieve energie), die Dick Evers ontwierp voor Leolux, een aanrader. Vanuit het op aluminium poten rustende, brede zitvlak loopt de zeer comfortabel ogende stoel uit in een afgeronde rugleuning waarop een Yin/Yang-teken is aangebracht. Bij de Ch'i ontwikkelde Evers ook nog een bijzettafeltje dat de quasi-spirituele naam Mah Jongg draagt. Het is 53 cm hoog, heeft een glazen, gelakt blad en is rondom versierd met een rand van leer, stof of Alcantara, de materialen waarin ook de Ch'i verkrijgbaar is. De kleuren van de bekleding kunnen gekozen worden volgens de richtlijnen van Feng Shui of naar eigen inzicht.

*Ch'i: tussen ƒ2.095 en ƒ3.465; Mah Jongg: tussen ƒ870 en ƒ1.140. Verkrijgbaar bij Leolux dealers in heel Nederland. Inl Leolux Design: 0499-490976 of 030-2938149.

Sigarettendover Kippy

De traditionele sigarettendovers bij de ingang van metro, kantoor of winkel zijn doorgaans weinig aantrekkelijke zandbakken die vaak minutenlang nadampen. De elegante Kippy sigarettendover van ontwerper Hans Brijder daarentegen onttrekt het peukenkerkhof aan het oog en beperkt de rooklucht tot een minimum. De gloeiende rookwaar wordt namelijk via een pijp in de vorm van een sigaret gedeponeerd in een emmer, die op zijn beurt weer verstopt zit in een zuil. Daar dooft de sigaret, sigaar of pijptabak vanzelf door zuurstofgebrek. Als de binnenemmer na drieduizend sigaretten vol is, kan hij geleegd worden.

De 73 cm hoge Kippy is gemaakt van 10 mm dikke platen van roestvrij edelstaal en weegt maar liefst 17 kilo. Om de luxe sigarettendover helemaal vandalismebestendig te maken, kan een 15 kilo zware granieten voet worden bijgeleverd die voorzien is van een grondanker.

*Kippy sigarettendover ƒ1.750. Met voet: ƒ2000 Inl General Ledger 0481-373966

Lampen

Zelf opgelegde beperkingen resulteren vaak in zeer creatieve oplossingen. Dat geldt ook voor ontwerpers Mieke Grooten en Miranda Mol uit Rosmalen, die lampen maken uit niet meer dan kunststofplaten. Door de platen, die in kleur variëren van spierwit tot gifgroen, in te knippen en samen te binden, creëerden zij een uitgebreide collectie hanglampen, staande lampen, plafonnières en wandlampen. De ontwerpers zoeken steeds naar nieuwe manieren om hun basismateriaal te manipuleren, wat heeft geleid tot een enorme vormenrijkdom. Zo zijn er hanglampen in de vorm van ventilators, ufo's of exotische kwallen, een tafellamp als een tulp en speelse wandlampen die hun naam muurbloempje eer aandoen. De gebruikte kunststoffen zorgen voor een gedempt, diffuus licht. Het licht dat door de inkepingen naar buiten piept, vormt verrassende motieven op muur, vloer of plafond, variërend van sfeervolle stralenkrans tot elliptische tongen.

*Lampen van Grooten Mol: tussen ƒ85 en ƒ195. Te bestellen bij Grooten Mol: 073-5210499 en www.xs4all.nl/~gromol.

Micro Skate Scooter

Het nieuwste op het gebied van grootstedelijk transport komt uit Zwitserland en heet Micro Skate Scooter. Terwijl de ministep zelf maar 2,8 kilo weegt, kunnen steppers met een gewicht tot 199 kilo met een gerust hart opstappen. Het hightech vervoermiddel is gemaakt van gepolijst aluminium en roestvrij staal en heeft 100 mm inline skatewielen die niet lek kunnen rijden. Opvallend is het kleine, scharnierende achterspatbord dat ook dienst doet als rem. Het meest vernieuwende aan deze skatestep is zijn extreme opvouwbaarheid: hij laat zich in 20 seconden inklappen tot een draagbaar pakketje van 60x10x16 cm. Hij kan dan in de hand of in een apart leverbaar rugzakje worden meegenomen.

*Micro Skate Scooter ƒ398. Verkoopadressen: www.micro4u.nl Inl. Red Planet 040-2960988.

    • Edo Dijksterhuis