Chelsea walst binnen kwartier over Barcelona

Enkele weken geleden mijmerde Louis van Gaal nog dat hij met FC Barcelona het ongeslagen record van Ajax in de Champions League wilde verbeteren. Aan dat streven zichzelf te overtreffen kwam gisteravond een einde. De Catalaanse trots werd door Chelsea in de eerste helft in het Stamford Bridge-stadion van Londen volledig onder de voet gelopen. De favoriet voor de finale ging met een 3-0 achterstand rusten. In de tweede helft bleek Chelsea uitgeraasd en dank zij een tegentreffer van Figo (3-1) mag Barcelona nog een sprankje hoop koesteren op het bereiken van de halve finales.

Van Gaal had na afloop weer een eigenzinnige visie op de wedstrijd en de overlevingskansen van zijn team. ,,We hebben dit seizoen al vaker met twee doelpunten verschil gewonnen. Ik dicht ons nog volop kansen toe om verder te komen'', zei de coach optimistisch. Barcelona zal over dertien dagen in Camp Nou geen moment zo mogen verslappen als gisteravond tussen de 30ste en 38ste minuut. In die fase sloeg Chelsea met drie treffers toe. De offensief ingestelde defensie van Barcelona werd meedogenloos opengereten door de fantastische Zola.

Aan het wonderschone doelpunt waarmee Zola de Londense ploeg op voorsprong zette, ging een handsbal van Figo vooraf. De Portugees kreeg daarvoor de gele kaart. Zola draaide vervolgens uit de vrije trap de bal over de muur in de hoek, onhoudbaar voor Hesp. De doelman was ook kansloos bij een inzet van Flo, die perfect werd aangespeeld door Zola na een pass van Ferrer. De Noor Flo, begeerd door PSV, nam vier minuten later ook de derde treffer voor zijn rekening. Toen verlengde hij een lange pass van Deschamps over Hesp die te ver van zijn doel was verwijderd.

In de tweede helft stond Cocu aan de basis van de tegentreffer. Hij speelde vanuit het middenveld Rivaldo aan die de bal direct voorgaf. Figo de bal in het doel. De rechterspits had negen minuten voor tijd bij een goed uitgevoerde counter van Barcelona de marge nog verder kunnen verkleinen. Toen schoot hij de bal over het doel. Enkele seconden ervoor behoedde Hesp zijn team voor een uitzichtloze achterstand toen hij een lage kopbal van Desailly met een geweldige reflex op de doellijn keerde.

Van Gaal: ,,In de rust was de ploeg natuurlijk behoorlijk aangeslagen. Ik heb getracht mijn spelers duidelijk te maken dat er meer rust in het team moest komen. Dat we ons eigen spel behoorden te gaan spelen met directe passes en dat we de bal vaker naar een andere vleugel moesten verplaatsen. Uiteindelijk kregen we zelfs nog kansen om de schade tot 3-2 te beperken.''

Over dertien dagen kan Barcelona in Camp Nou alsnog de halve finales bereiken door met 2-0 te winnen. De finale in Parijs bereiken is een droom voor velen in Barcelona. Na twee jaar roemloos te zijn uitgeschakeld in de eerste ronde, dreigt nu een trieste afgang in de kwartfinales. Voor een club met een begroting van 210 miljoen gulden is dat een te mager resultaat. Van Gaal: ,,Het blijft voetbal. De vrije trap van Zola gaat er vanavond in, die van Rivaldo niet.''

Chelsea-coach Vialli kon na de wedstrijd leven met het resultaat. ,,Het leven kan nooit volmaakt zijn'', zei de Italiaan. ,,De tweede helft was niet perfect, maar we speelden tegen een geweldig elftal met een mooi systeem en veel zelfvertrouwen. We waren bovendien vermoeid geraakt. We hebben in de return twee doelpunten meer dan Barcelona en dat vind ik een goed uitgangspunt.''