Bonden dreigen te staken in examentijd

Eindexamenkandidaten kunnen het slachtoffer worden van het CAO-conflict tussen minister Hermans (Onderwijs) en de onderwijsbonden. CAO-onderhandelaar T. Rolvink van de Algemene Onderwijsbond (AOb) dreigt met stakingsacties in examentijd. Rolvink deed dat woensdag tijdens een demonstratieve bijeenkomst van kaderleden.

De examens zijn door de bonden tot nu altijd ontzien bij stakingen. Maar dat kan veranderen. De bonden willen dat Hermans ,,uiterlijk voor 20 april'' met een beter loonbod komt, anders volgen er acties. ,,En ik wil minister Hermans en de regering erop wijzen dat in mei de examens worden afgenomen'', zei Rolvink met veel nadruk.

Volgens Rolvink waren vorig jaar al veel leden bereid om te staken tijdens de examens. Ook toen waren de bonden in conflict met Hermans. ,,Die leden vonden ons te lief toen wij ze opdroegen om de werkzaamheden voor de examens gewoon door te laten gaan'', aldus Rolvink. Ook in de Tweede Kamer wordt afwijzend gereageerd. De Kamerleden Lambrechts (D66) en Barth (PvdA) zouden de actie ,,onverantwoord'' vinden. Volgens Barth drijven de bonden de zaak onnodig op de spits als ze de daad werkelijk bij het woord voegen.

Vorige week braken de bonden het CAO-overleg met Hermans af. De minister biedt een salarisverhoging van 2,25 procent. Rolvink noemde dit bod ,,vernederend'' en ,,een provocatie''. De bonden willen 5 procent, inclusief 1 procent eindejaarsuitkering.

Hermans blijft achter bij de loonstijging in de marktsector. Maar een salaris dat zich kan meten met het bedrijfsleven is volgens de bonden een ,,absolute voorwaarde'' om het lerarentekort aan te pakken. De bonden willen ook dat Hermans zich sterk maakt voor andere ,,noodzakelijke investeringen'' in het onderwijs, zoals meer ondersteunend personeel om de werkdruk van leraren te verlichten. (ANP)