Betere tijden voor ontwikkelingslanden

Voor de ontwikkelingslanden zijn na een paar moeilijke jaren betere economische tijden aangebroken. De groei van hun gezamenlijke bruto binnenlands product (bbp) zal toenemen van 3,3 procent in 1999 tot 4,6 procent dit jaar. In 2001 en 2002 wordt het nog iets meer, zo voorspelt de Wereldbank.

De Derde Wereld laat een duidelijk herstel zien van de reeks crises die zich vanaf midden 1997 voordeed in achtereenvolgens Zuidoost-Azië, Rusland en Brazilië. ,,Het vertrouwen is sneller teruggekeerd dan was verwacht'', aldus de Wereldbank. Vorig jaar voorspelde de bank voor 2000 nog een duidelijk lagere groei van 4,2 procent. Het herstel wordt gesteund door de gunstige economische ontwikkeling in de rijke landen, vooral de Verenigde Staten, een uitzonderlijk krachtige opleving van de wereldhandel en een stijging van de grondstoffenprijzen. (ANP)