België

Merovingers

De afzetting van de laatste Romeinse keizer in 476 na Chr. betekende het einde van het West-Romeinse Rijk. De Merovingers, het Frankische volk dat de Maasvallei tussen het tegenwoordige Verdun en Maastricht bewoonde, zette de Romeinse cultuur voort door haar te imiteren. Jarenlang onderzoek van opgravingen langs de oevers van de Maas brengt de Merovingische cultuur nu in beeld en dat was moeilijk omdat de Merovingers nooit een belangrijke nederzetting langs de rivier hebben gesticht. Mosa Nostra, Gallisch-Romeins Museum, Kielenstraat 15, Tongeren. T/m 18 juni, ma 12-17u, di-zo 9-17u.

Concertzaal

De beroemde ontwerper Victor Horta had een fikse ruzie met bankier Henry Le Boeuf over de afwerking van de concertzaal van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Moest er parket of tapijt in de prestigieuze zaal komen? In de oorspronkelijke zaal uit 1929 lag uiteindelijk tapijt. De vloerbedekking werd al snel verwijderd. Horta, de alleskunner, was ook een fervent muziekliefhebber en kreeg zijn zin. Na een ingrijpende renovatie is de prachtige Henry Le Boeufzaal opnieuw geopend voor het publiek. Topdirigenten en musici hebben waardevol adviezen gegeven bij de ingrepen, die de merkwaardige cultuurtempel van Horta nu tot één van de beste concertzalen ter wereld maakt. Er is zelfs voorzien in stoelen met airconditioning, voor de lange zit, zoals bij voorbeeld een Mattheus Passion. Vijftig concerten tijdens het heropeningsfestival in het Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel. T/m juni inl. en res 00-3225113433.

Over the edges

Lang voordat Jan Hoet conservator werd van het gloednieuwe Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent zette hij deze stad jaarlijks op zijn kop door het inrichten van zijn Chambres d'Amis. Kunst kijken bij mensen thuis, mooie kunst, foute kunst, het maakte niet uit. De Chambres werden een groot succes en een dikke pluim op het hoofd van Hoet. Chambres speelde zich nog af in privé-huizen, maar het nieuwste project, Over the edges ligt letterlijk op straat. Overal in Gent verschijnen kunstwerken, variërend van een stadhuis gebouwd uit desinfecterenede wc-blokjes tot een galmende gezinsruzie met serviesgoed dat uit het openstaande raam wordt geworpen. Over the Edges t/m 30 juni in het centrum van Gent. Meetingpoint, kaarten en plattegrond op de hoek Sint-Michielshelling en Predikherenlei. Inl 00-3270233518.

En verder

Gouaches en inkttekeningen van Roland Topor t/m 27 mei bij Antiquariaat Rossaert, Nosestraat 7, Antwerpen; selectie uit het werk van beeldhouwer Ludwig Vandevelde in het Museum voor Hedendaagse Kunst, Leuvensestraat 32, Antwerpen; een keuze uit de verzameling van de Nederlandse jurist en amateurfotograaf Bert Hartkamp, die vorig jaar overleed, is te zien in het Museum voor Fotografie, Waalse Kaai 47, Antwerpen. T/m 24 april.