ANTWERPEN

In de pracht en praal van de fraaie gevels langs de brede Antwerpse Meir schuilt het verschil met de Amsterdamse Kalverstraat of de Rotterdamse Koopgoot. Natuurlijk is hier een McDonalds en de onderbroeken van C&A of H&M voelen hier net zo vertrouwd als thuis. Dat laatste mag een belediging heten, want Antwerpen is een modestad. Ongeveer tien jaar geleden drong een groepje van zes voormalige leerlingen van de Antwerpse Modeacademie door tot de wereld van internationale topcouturiers. Met lede ogen ziet ontwerper Dries Van Noten toe hoe de grote winkelketens aan de Meir zijn gejatte creaties verpatsen. Voor mode, echte mode, ga je naar de Nationalestraat. Hier, op nummer 16, verkoopt Van Noten zijn eigen kleding. Verderop zijn de extravagante outfits van Walter van Beirendonck en Dirk Van Saene te zien (Sint-Antoniusstraat 12). Hoewel ze met hun bekendheid gemakkelijk in Parijs of Milaan hadden kunnen zitten, blijven de Zes van Antwerpen – zoals de ontwerpers gemakshalve worden genoemd – trouw aan hun atelier in de Scheldestad.

Stad aan de Schelde, maar er zijn weinig toeristen die zich vergapen aan de traagheid van de kronkelige rivier die Antwerpen ooit rijkdom en aanzien heeft gebracht. Toch kan het nog steeds: op het Zuiderterras staat een café, ontworpen door Bob van Reeth, dat een mooi uitzicht biedt over de rivier. Drink koffie en eet taart en zie hoe het water langzaam voorbij glijdt. Meer moet dat niet zijn, zou een Vlaming zeggen. Toch is er veel meer. Onder de Schelde loopt een tunnel die uitsluitend gebruikt mag worden door fietsers of voetgangers. Deze Sint-Annatunnel uit 1932 is thans een beschermd monument en de ingang is op het Sint-Jansvest, tegenover het Zuiderterras. Keurige dames en heren houden hun fiets vast op de oude houten roltrappen die je vroeger ook nog zag in de metro's van Parijs of Londen. Niemand duwt,

niemand heeft er haast.

Terug op het Sint-Jansvest kun je de Kloosterstraat volgen voor antiek en oude boeken. De straat eindigt op het Zuid, een vergeten gebied langs de Waalse Kaai, dat nu door musea, talrijke galeries en restaurants bijzonder populair is geworden.

Aan de andere kant van de stad ligt ook zo'n vergeten wijk. Veel minder in trek dan het Zuid, maar misschien wel de mooiste buurt van Antwerpen. Rondom de Cogels-Osylei, achter het station Antwerpen-Berchem, zijn in een zestal straten alle bouwstijlen van de Westerse beschaving bijeen gebracht. Het eclecticisme viert hier hoogtij, de verbeelding is hier aan de macht. Kleine paleizen zijn het, zij aan zij, vol torentjes, nissen met heiligenbeelden, tierelantijntjes en vergulde daken. De buurt is een beschermd monument. Hier komen geen dagjesmensen. Die verdringen elkaar rond de afgeprijsde onderbroeken op de Meir.

Piethein Burmanje

    • Piethein Burmanje