Allemaal op de fauteuil

Alle tien boekjes over Bolke de Beer heeft hij in de loop van de tijd voorgelezen. De jongste op vaders schoot, de oudste twee op de stoelleuningen van de oude, knusse fauteuil. De schrijver A.D. Hildebrand gaf aan: Voor Jongens en Meisjes van zes tot tien jaar. Wij hielden ons daar niet aan. De jongste was bij het eerste boek drie jaar, maar kende alle dieren feilloos door de begrijpelijke tekeningen van Rein Stuurman. Ze luisterde even aandachtig mee als haar broertje van vijf en haar zusje van zeven. Behalve een spoedgeval kon niets dit ritueel verstoren. Ik ruimde de eettafel af en luisterde mee om niets te missen. Ver boven de leeftijd; een compliment voor de schrijver.

Op een ondoordacht moment besloten wij een nieuwe stoel aan te schaffen. De slijtplekken van de bekleding begonnen ons te hinderen en de zitting zakte door. De eigenaar van een design meubelzaak kwam persoonlijk kijken wat voor stoel het beste zou passen in ons interieur. Zijn keus zou zeker niet passen bij ons budget, maar wij wuifden dit bezwaar weg door na te gaan hoe lang wij de stoel al hadden. Hij was ons dierbaar, maar wel ouderwets en zo werd ook het gevoel uitgeschakeld.

De designexpert bekeek het meubel met geringschattende blik. Geen cent meer waard, was zijn commentaar. Hij zou vrijblijvend een stoel laten bezorgen.

Het was inderdaad een stoel naar onze smaak. De kinderen keken wat bevreemd naar het nieuwe meubel, maar onze misser werd pas op een wrede manier duidelijk toen het voorleestijd was. De jongste nestelde zich onaangedaan op haar vertrouwde plekje. De andere twee stonden bedremmeld te kijken. Ze probeerden het nog, maar gleden van de harde houten leuning af en barstten in tranen uit. Ik beloofde spontaan, zonder er in te geloven, de oude stoel terug te laten halen. De bank werd een acceptabele noodmaatregel.

Die nacht sliep ik slecht. In gedachten zag ik de stoel gekraakt op de schroothoop liggen. Om klokslag negen uur belde ik met een bang voorgevoel. naar de zaak. Ja, de stoel lag er nog. Hij werd opnieuw bekleed en opgevuld. Al met al verschilde de prijs nauwelijks met die van de nieuwe stoel.

Design of niet: iedereen was gelukkig.

    • Wil Prakken-De Weerd