Aanval getuige op Bouterse

In een speciaal beveiligde nieuwe rechtszaal in Rotterdam zijn gisteren de verhoren begonnen van getuigen tegen drugsverdachte D.Bouterse.

Het heeft even geduurd. Om precies te zijn dertien maanden na het begin van de strafzaak tegen drugsverdachte Desi Bouterse. Maar nu is er dan eindelijk en voor het eerst een getuige verschenen die in het openbaar een ooggetuigeverslag heeft gegeven van de criminele handel en wandel van de ex-legerleider van Suriname. De Belgische kroongetuige Patrick van L. heeft het gerechtshof gisteren gedetailleerd uit de doeken gedaan hoe hij in overleg met Bouterse cocaïnetransporten naar Europa organiseerde.

Dat leidde tot grote opluchting bij het openbaar ministerie. Tot ontzetting van justitie had de Belg namelijk vorig jaar bij de rechtbank op het laatste moment laten weten dat hij zijn overeenkomst om in ruil voor strafvermindering te getuigen tegen Bouterse niet langer wilde nakomen. De Surinaamse vriendin van de Belg was te verstaan gegeven dat het Surinaamse drugskartel het niet echt op prijs zou stellen als Patrick – die zelf een celstraf uitzit – voor de rechtbank negatief over Bouterse zou verklaren. De kroongetuige durfde toen niet meer te praten.

In de speciaal voor grote zaken gebouwde rechtszaal liet de Belg gisteren het gerechtshof weten alsnog de afspraken uit de kroongetuigeregeling te willen nakomen. Hij voelt zich inmiddels beter beschermd door justitie. Die heeft de Belg toegezegd dat er eenderde deel van zijn straf van acht jaar – wegens drugshandel – afgaat als hij meewerkt.

Tot nu toe zijn er in de strafzaak tegen Bouterse en twee medeverdachten alleen maar magistraten en politieagenten gehoord. Onderwerp van gesprek was steevast of zij de opsporingsspelregels hebben nageleefd in het drugsonderzoek. Daarbij is vooralsnog niet gebleken dat er op wezenlijke punten onrechtmatig is geopereerd.

De advocaat van Bouterse, A. Moszkowicz, zal nu proberen aan te tonen dat de verklaringen die de al dan niet anonieme getuigen eerder bij de politie of rechter-commissaris tegen zijn cliënt hebben afgelegd, onbetrouwbaar zijn. Het hof is er deze en de komende week zoet mee.

Het kruisverhoor waaraan Patrick – die door een kamerscherm niet zichtbaar was voor het publiek – door Moszkowicz werd onderworpen heeft voor het OM alleen maar winst opgeleverd. De Belg gaf op de lastige en gedetailleerde vragen van de advocaat overtuigend antwoord. Hij wist zich zelfs details te herinneren – zoals de kleding en gelaatsuitdrukkingen van zijn Surinaamse criminele gesprekspartners – die hij eerder niet had genoemd.

De Belg vertelde hoe hij in 1997 met een aantal Surinaamse drugsbaronnen, onder wie Bouterse, besprak hoe er per zeiljacht cocaïne naar Europa kon worden gesmokkeld. Een van die transporten werd in 1997 in de haven van Stellendam onderschept. Het ging om 474 kilo cocaïne waarvoor de Belg en ook Bouterse zijn veroordeeld. De ex-legerleider kreeg mede voor dit transport eerder een celstraf van zestien jaar.

De afspraak die Patrick met Bouterse had gemaakt, hield in dat hij de helft van de drugs die hij naar Europa wist te smokkelen zelf mocht houden. De rest moest hij in de Rotterdamse diergaarde Blijdorp overdragen aan een nog onbekende Surinaamse handlanger van Bouterse in Nederland. Patrick had Bouterse drie keer zelf ontmoet. Omdat Bouterse met zijn handlangers Surinaams sprak, had hij hem nooit goed verstaan. ,,Surinaams gepiep'', noemde hij de mededelingen van Bouterse die voor hem werden vertaald in het Nederlands.

De verhoren in Rotterdam zijn met uitzonderlijk strenge veiligheidsmaatregelen omgeven. Detectiepoortjes en agenten met kogelvrije vesten maken het lastig de zaal te betreden. De enige soepelheid die de bewakers betrachtten is dat ze Moszkowicz toestonden zijn groene sportauto Aston Martin op de stoep voor de ingang te parkeren. Aan het eind van de dag zat er overigens wel een bekeuring op de voorruit.

Twee getuigen hebben inmiddels al laten weten niet te durven getuigen. Een anonieme getuige, wiens identiteit door een fout van de rechter-commissaris uitlekte, probeert via een kort geding zijn verhoor te voorkomen. Drugshandelaar Kobus L., die gevangen zit in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, heeft laten weten bang te zijn voor een aanslag als hij naar Rotterdam wordt vervoerd. Hij zal daarom morgen in de gevangenis door de rechter-commissaris worden verhoord.

Bouterse heeft vorig jaar voor de Surinaamse televisie laten weten dat zijn advocaat Moszkowicz ,,dynamiet'' achter de hand heeft met een werking die krachtiger is dan de gebruikte explosieven in Nagasaki en Hiroshima. Met dit materiaal zou de raadsman volgens Bouterse het bouwwerk dat justitie tegen hem heeft gefabriceerd, moeiteloos opblazen.

Moszkowicz heeft nog niet laten blijken over welk voor het opsporingsapparaat `belastend' materiaal hij beschikt. Wellicht dat hij dit volgende week bij het verhoor van nieuwe belastende getuigen tegen Bouterse zal uitspelen.

dossier: www.nrc.nl

    • Marcel Haenen