World Online naar laagste koers ooit

De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs gingen vanmorgen over een breed front naar beneden. Het aandeel World Online had het opnieuw zwaar te verduren en bereikte de laagste koers sinds zijn beursintroductie.

Aandeelhouders boden vanochtend massaal aandelen World Online aan, nadat bekend werd dat de geplaagde Internetaanbieder een schadeclaim van beleggers boven het hoofd hangt. Rond het middaguur bereikte het fonds de laagste koers ooit op 13,85 euro, een verlies van 3,65 euro.

Slechts vijf AEX-fondsen wisten zich aan de malaise op het Damrak te onttrekken. Onder die 25 hoofdfondsen toonde UPC zich de grote verliezer. Aan de scherpe koerdaling van het aandeel van de kabelmaatschappij lijkt maar geen einde te komen. UPC incasseerde in de ochtendhandel een gevoelig verlies van 9,4 procent op een koers van 40,05 euro. Het aandeel heeft sinds 21 januari van dit jaar niet meer zo laag gestaan.

Het Damrak stond vooral onder invloed van de hevige koersschommelingen die het Amerikaanse Wall Street gisteren liet zien. In navolging van de lagere slotkoersen van de Dow Jones en de Nasdaq noteerde het AEX-gemiddelde 2,8 procent lager op een totaal van 637 punten.

ASM Lithography schaarde zich aanvankelijk verrassend aan kop van het bescheiden peloton stijgers op het Damrak. De chipmachinefabrikant maakte bekend dat het aantal orders in de eerste drie maanden van dit jaar fors is toegenomen. Een woordvoerder van ASML zei verder te verwachten dat de gemiddelde verkoopprijs de komende 24 maanden met 10 tot 15 procent zal stijgen. Beleggers beloonden het aandeel eerst met een forse stijging. In de loop van de ochtend sloeg de stemming echter om en ASML moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een verlies van 0,7 procent op een koers van 110 euro.

Lichtpuntjes op het somber gestemde Damrak waren Heineken en staalfabrikant Corus. Het aandeel van bierbrouwer Heineken dikte 1,3 procent aan op 57,80 euro. Corus boekte een winst van 1,14 procent op een koers van 1,77 euro.

Ook de uitgevers Wolters Kluwer en VNU lieten mooie koerswinsten zien. Wolters mocht 0,14 procent bijschrijven. Het aandeel VNU deed het iets beter met een winst van 1,2 procent.

DSM leed een klein verlies. Het aandeel van het chemieconcern leverde 1 procent in op een koers van 37,72 euro. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte bekend dat de Nederlandse chemische industrie in de maand februari een aanzienlijk hogere omzet heeft gedraaid. De omzet lag volgens het CBS ruim een kwart boven die van een jaar geleden.

In de Midkap had luchtvaartmaatschappij KLM te lijden onder geruchten dat de samenwerking met Alitalia mogelijk afketst als blijkt dat de Italiaanse luchthaven Malpensa niet kan uitgroeien tot de tweede thuisbasis. KLM ging terug naar 21,25 euro, een verlies van 0,7 procent.