`Valse start door World Online'

Gisteravond laat zag Newconomy de risico's van een snelle beursgang. De onrust op Nasdaq deed de deur dicht. ,,Je zou gek zijn om tegen alle negatieve signalen in te gaan.''

Met rode oren volgde bestuursvoorzitter M. de Hond van Newconomy gisteren de websites van de zoekmachine Yahoo en de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq waarop de bokkensprongen van de Amerikaanse technologiefondsen van seconde tot seconde werden weergegeven. Aandelen als AvenueA, MediaMetrix en The Internet Capital Group, die in de ogen van De Hond vergelijkbaar zijn met Newconomy of zijn participaties werden nauwlettend gevolgd.

Intussen had De Hond telefonisch contact met zakenbank ABN Amro Rothschild en andere adviseurs. Toen hij zich rond 23.00 uur meldde op het hoofdkantoor van Newconomy voor een vergadering met het management en adviseurs was hij al somber gestemd.

De Hond: ,,We hebben in de afgelopen week uitgebreid de interesse voor een inschrijving op onze aandelen gepeild. Wij hadden het gevoel dat dat proces positief was verlopen. Er was waardering voor ons bedrijf. We hadden twee grote investeerders bereid gevonden in te stappen. Maar gisteravond was de markt zó onrustig. Eerst kelderden de koersen met 13 procent. Dan sluit de beurs op een verlies van anderhalf. En je weet nooit of beleggers die in eerste instantie hun interesse hebben kenbaar gemaakt ook daadwerkelijk zullen kopen. Dat is het grote risico. Je zou gek zijn om tegen alle negatieve signalen in te gaan.''

Voor hoe lang wordt de beursgang uitgesteld?

,,We zullen zeker weer een paar dagen nodig hebben om opnieuw de interesse onder beleggers te peilen. Misschien zijn er een paar kleine aanpassingen in het prospectus nodig, maar als we het gevoel hebben dat er nog steeds belangstelling is kunnen we de procedure zo weer opstarten. Alles bij elkaar zal die procedure tenminste ruim een week in beslag nemen.''

Langer uitstel is uitgesloten?

,,Uitstel van een twee of drie weken redden we nog wel. Als we langer moeten wachten gaat alles op de helling. Dan begint het hele proces weer van voren af aan. Maar uiteindelijk hangt alles af van de marktomstandigheden.''

Wie heeft de beslissing genomen om niet naar de beurs te gaan?

,,Dat was geheel onze eigen verantwoordelijkheid. Het is ons bedrijf dus het is ook onze beslissing.''

Heeft ABN Amro een beursgang afgeraden?

,,ABN Amro heeft ons gewezen op de risico's. Het risico dat beleggers die belangstelling hebben getoond op het laatste moment toch besluiten zich terug te trekken. Dan zouden we er misschien vrijdag of maandag zijn achtergekomen dat we de inschrijving hadden moeten stopzetten wegens een gebrek aan belangstelling. Dan was er onherstelbare schade aangericht.''

,,Het andere grote risico is dat je aandeel na de openingskoers niet omhoog gaat. De marktomstandigheden spelen daarbij een belangrijke rol.''

,,Daar komt nog eens bij dat in Nederland nog nauwelijks een markt is voor Internetbedrijven. Met World Online is een enorme valse start gemaakt. Het klinkt misschien idealistisch, maar Nederland kan zich geen nieuwe mislukking permitteren.''

Speelde de mislukking van de beurgang van World Online een rol bij het advies van ABN Amro?

,,Dat speelde niet alleen voor ABN Amro. World Online heeft ook ons extra voorzichtig gemaakt. Het zet je aan het denken.''

Door de beursgang van World Online is het sentiment negatief?

,,Onze contacten op de Nederlandse markt waren positief. Mensen beseffen best dat World Online en Newconomy van A tot Z verschillen. Wij houden onze aandelen vast. Wij hebben een transparante prospectus gepubliceerd. Wij hebben voor een bescheiden waardering gekozen, de omvang van onze beursgang is niet meer dan een veertigste of een vijftigste van die van World Online. Zij hebben met hun waardering een extra hoog risico genomen.''

Wat gebeurt er met de twee institutionele beleggers die zich al hebben gecommitteerd aandelen te kopen bij de beursgang?

,,De omstandigheden zijn gewijzigd. We moeten hen fair behandelen. Natuurlijk hebben zij nu de mogelijkheid om eruit te stappen.''

    • Erik van der Walle
    • Michiel van Nieuwstadt