Techsector onder druk op beurzen

De Amsterdamse effectenbeurs kon zich vanmorgen evenals de overige Europese beurzen niet onttrekken aan de hevige koersschommelingen die het Amerikaanse Wall Street gisteren liet zien.

In navolging van de lagere slotkoersen van de Nasdaq noteerden de technologiefondsen op het Damrak fors lager. Enige uitzondering was aanvankelijk ASM Lithography, maar ook de chipfabrikant moest in de loop van de ochtend genoegen nemen met een koersverlies.

De aandelenkoersen op Wall Street schommelden gisteren heftiger dan ooit. Het Dow-Jonesgemiddelde belandde gisteren tot twee keer toe onder de grens van 11.000 punten, terwijl de index van de Nasdaq, waaraan veel hightechfondsen zijn genoteerd, tweemaal onder de 4.000 punten zakte. Na deze forse dalingen herstelden de koersen zich aan het eind van de handel op wonderbaarlijke wijze.

De ochtend begon gisteren met stijgingen op de beurzen. De Nasdaq ging daarna snel in de min. Het Dow-Jonesgemiddelde hield zich wat langer goed, maar werd uit eindelijk ook meegezogen. Vlak na de lunch bereikten de Dow Jones en Nasdaq-index absolute dieptepunten met verliezen voor beide graadmeters van meer dan vijfhonderd punten. Voor de Nasdaq betekende dat een verlies van 13 procent en voor de Dow Jones 4,3 procent.

paniek bleef echter uit. Koopjesjagers wisten de aandelen weer uit het dal te slepen. ,,Wat je normaal in een jaar meemaakt, gebeurt nu in zesenhalf uur'', aldus een handelaar 's middags. De twee belangrijkste indexen eindigden de dag uiteindelijk iets lager. Het Dow-Jonesgemiddelde stond aan het slot op 11.164, slechts 57 punten ofwel 0,5 procent lager. De Nasdaq eindigde 72 punten, ofwel 1,7 procent, lager op 4.151. Dat het voor beleggers een wilde rit was, was af te lezen aan het handelsvolume.

Beide grote beurzen – New York Stock Exchange (NYSE) en Nasdaq – vestigden records. De Nasdaq verwerkte 2,8 miljard aandelen en de NYSE 1,5 miljard. Op beide beurzen waren de besturen verheugd dat het computersysteem de handel zonder problemen aankon.

Volgens waarnemers waren veel beleggers in de problemen geraakt door de scherpe daling van maandag. Steeds meer aandelen worden gekocht met geleend geld van de effectenmakelaar of beleggingsadviseur het zogeheten margin buying. Nadat de slachting van gisteren voorbij was, kon het vertrouwen zich weer herstellen. Dat dat op een en dezelfde dag gebeurde mag uitzonderlijk heten. Het toont aan dat beleggers nog steeds optimistisch zijn en dat er nog geld is. Niettemin stond de Nasdaq op zijn dieptepunt gisteren 25 procent onder het record van 10 maart.

Chipfabrikanten stonden op een gegeven moment 12 procent lager, de biotechnologieaandelen 14 procent en de Internetgroep zelfs 18 procent.