Sexy tweed

Mannen van boven de veertig dragen ze, de ruige Harristweed jasjes. In roestbruin bijvoorbeeld, gecombineerd met een ribbroek (de docent) of in mosgroen met bijpassend regenhoedje (het Ko-de-Boswachtertype).

Het is er altijd geweest dit van ruwe wol geweven, waterdichte colbert dat pas lekker gaat zitten als het tien keer naar de stomerij gebracht is. Voor vijfhonderd gulden bezit de conservatief geklede man een jasje van échte Harristweed voorzien van het label van The Harris Tweed Authority. Met zo'n jasje ben je jaren onder de pannen. Toegegeven, dit type colbert kent bezwaren. Als het nieuw is voelt het aan als een harnas. In voor- en najaar zit het te warm. Pas wanneer het tweedjasje een jaar of wat intensief is gedragen zit het lekker, maar dan mag je het niet meer aan van je vrouw. Toch kan de man met klassieke smaak niet zonder een dergelijk kledingstuk. Maar er dreigt gevaar heren!

De vraag naar traditionele tweedstoffen is de laatste jaren enorm afgenomen: de verkoop is vorig jaar met twintig procent gedaald. De eerbiedwaardige herenmodewinkels van de firma Dunn, die een enorm assortiment Harristweed jasjes voerden en in elke grote stad van Groot-Brittannië te vinden waren, zijn opgedoekt: jonge mannen dragen geen tweed. Dus hebben ze wat nieuws bedacht op de Western Isles, een lichtgewicht soort Harristweed van zachte wol speciaal gericht op de damesmode.

Volgens Stephen Mackay van Donald MacLeod Ltd, de in Carloway gevestigde firma die de nieuwe `sexy' tweedstof op de markt brengt, heeft het drie jaar geduurd voordat men het nieuwe materiaal kon weven. De nieuwe stof, Baby Soft, is losser geweven en lichter dan het traditionele Harristweed. Hij wordt gemaakt van de vacht van Cheviot-schapen, maar ook van wol van Australische schapen. Volgens Mackay kan de nieuwe stof ook gemakkelijk binnenshuis gedragen worden en dat die niet meer twintig jaar meegaat is volgens hem geen bezwaar omdat vrouwen hun kledingstukken toch niet zo lang dragen.

Als de consument het nieuwe tweed goed ontvangt, gaan de Schotten nog lichtere weefsels op de markt brengen en zal het klassieke tweed verdwijnen. Diverse Italiaanse textielbedrijven hebben al laten weten geïnteresseerd te zijn in het nieuwe tweed. De Britten hebben nauwelijks het verlies van de Rover-fabrieken verwerkt of er wordt hun weer een instituut afgenomen. Ik zie mezelf geen jasje dragen waarin een label is genaaid met de naam Baby Soft.

    • René Guljé