Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportages over de Braziliaanse drugsbende van Leonardo Diaz Mendonca en het tekort aan blindegeleidehonden. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Over het wapengebruik in de Verenigde Staten. De grootste Amerikaanse wapenfabrikant heeft onder druk van forse schadeclaims en de anti-wapenlobby besloten zogenaamde kindersloten op hun wapens aan te brengen. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Aandacht voor het Joegoslavië-Tribunaal en het getuigenverhoor tegen de Bosnisch-Servische generaal Krstic. Tevens een gesprek met de Belgische journaliste Els de Temmerman over de moorden op de leden van de occulte sekte in Oeganda. Ned.3, 22.35-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Endgame. Over de bezetting van de Japanse ambassade in Lima in 1997. Leden van de guerrillabeweging Túpac Amaru hielden ruim vier maanden ruim zeventig mensen in gijzeling en eisten vrijlating van mede-strijders die in de Peruaanse gevangenissen zaten. Alle 14 gijzelnemers werden door de elitetroepen van het Peruaanse leger gedood. Discovery, 20.00-21.00u.

Per saldo. Reportage over een economische trend in Singapore waar de bevolking massaal interesse toont in de complete sets van de poppetjes Kitty en Daniel, verstrekt door McDonalds. Ned.3, 20.35-21.00u.

Gesucht wird... die Nigeria-Connection. Over de praktijken van de Nigeriaanse mafia, die de afgelopen jaren ook in Europa actief is. Een van de slachtoffers is Frieda Springer, die nu fanatiek jacht maakt op de internationaal opererende mafiosi. ARD, 21.45-22.30u.

Het laatste zaad. Over wereldwijde rassenverschraling met bevlogen zadenverzamelaars en Bhutaanse boeren. Gisteren op deze pagina besproken. Ned.1, 22.42-23.38u.

Het derde Oog: In de Voetsporen van Alexander de Grote. Eerste aflevering van een 4-delige serie over de verheerlijkte en verguisde veldheer Alexander de Grote. Het spoor van Alexander de Grote begint bij de rivier de Granicus in de buurt van Troje waar hij voor het eerst de Perzen versloeg. Canvas, 23.20-0.20u.

Ivory wars. Over de illegale ivoorhandel. Waarom lijken wereldwijd de autoriteiten de ivoorstroperij geen halt toe te kunnen roepen? BBC1, 23.20-0.10u.

PRAATPROGRAMMA

De worsteling. Gesprek onder leiding van Rob Trip met de oud-wethouders van Den Haag Adri Duivesteijn en Gerard van Otterloo die terugkijken op hun aftocht uit de Hofstad in 1989. Beide bestuurders vielen toen over het nieuw te bouwen stadhuis van Den Haag. Ned.3, 19.28-19.55u.

Het blauwe licht. Kunstkenner Frans Haks en filmregisseur Karim Traïdia bespreken televisiefragmenten van jonge asielzoekers op een Montessori-school, de Engelse spanking-theorie en jonge drugs-koeriers in Rio de Janeiro. Ned.3, 19.55-20.35u.

Hardtalk. Interview met de Russische celliste en model Nina Kotova. Omdat haar muziekbeurs eindigde, werd ze model. Een toevallige ontmoeting op een partijtje deed haar liefde voor muziek echter opnieuw ontbranden. BBC World, 20.30-21.00u.

Rémi praat laat. Gesprekken met kunstenaar Joost Conijn die met zijn eigen vliegtuig opsteeg in de woestijn van Marokko en met oud-wethouder van Amsterdam Harry Groen die ontslag nam in verband met problemen rondom declaraties. RTL5, 22.15-22.45u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn schrijver Arnon Grunberg over o.a. zijn nieuwe boek Fantoompijn en VVD-Kamerlid Henk Kamp. RTL4, 23.05-23.45u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Chelsea-Barcelona in de kwartfinales van de Champions League, voorafgegaan door een voorbeschouwing. Hierna een samenvatting van Valencia tegen Lazio Roma. TV2, 20.15-23.42u.

The full monty. Portret van de Britse topgolfer Colin Montgomerie, die de bijnaam Mr. Grumpy kreeg vanwege zijn gedrag op de golfbaan. BBC2, 0.20-1.00u.

KUNST

Pitch. Over het Franse gezelschap Zingaro en hun nieuwe voorstelling Triptyk die 17 maart in Amsterdam in première ging. De geschiedenis van het gezelschap wordt belicht aan de hand van archiefbeelden en een gesprek met artistiek leider Bartabas. Ned.3, 21.00-21.52u.

Der Herr der Ränge. Portret van de oud-theaterdirecteur van het Weense Burgtheater Claus Peymann. Hij probeert nu als regisseur het Berliner Ensemble in Berlijn nieuw leven in te blazen. ARD, 23.00-23.45u.

FILM

Tripwire (James Lemmo, 1989, VS). Bloedige actiethriller over verbeten jacht van geschorste FBI-agent Terence Knox op terrorist David Warner. RTL5, 20.30-22.15u., met reclame.

Iron Eagle II (S. J. Furie, 1988, Canada/Israel). Onnozel en reactionair mengsel van Rambo en Top Gun. Louis Gossett jr. leidt geheime Amerikaans-Russische missie om nucleair gevaar in Midden-Oosten te bestrijden. SBS6, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Tatort: Kinder der Gewalt (Ben Verbong, 1999, Duitsl.). Zie Film-vooraf. Ned.1, 21.06-22.42u.

Me and the Kid (Dan Curtis, 1993, VS). Obligate Home Alone-variant is een komisch avontuur. Verwaarloosd en ziekelijk upper class-jochie Alex Zuckerman leeft helemaal op nadat hij is ontvoerd door Danny Aiello. ARD, 0.50-2.20u., tweetalig.

. Clash by Night (Fritz Lang, 1952, VS). Stuk van Clifford Odets stond model voor melodrama van Lang, vermaard om zijn oog voor onheilspellende onderstromen in menselijke relaties. Barbara Stanwyck beleeft in vissersdorp overspelige affaire met cynische Robert Ryan. In subplot heeft Marilyn Monroe iets moois met Keith Andes. Morgen, BBC2, 11.50-13.30u., zwart-wit.