SCHOOLKRANT ONLINE

Het is een verademing als je de homepage van De Ware Jacob op het scherm ziet verschijnen. Zo rustig en zo overzichtelijk, dat stemt plezierig. En het is duidelijk een schoolkrant, want je kunt direct papieren vliegtuigjes op een leraar afschieten die dan met een bordenwisser teruggooit. Maar er is meer: poëziepagina's, muziekpagina's, een tolerantietest, een psychologisch onderzoek `Hoe zie jij het leven?, interviews, enz, enz.

Sylvain Vriens (19 jaar, 6 vwo) is de webmaster van deze schoolkrant van het Pleincollege Van Maerlant in Eindhoven. Per week is hij twee uur bezig met de site. En natuurlijk heeft hij zich de vaardigheden van een webmaster zelf eigen gemaakt. ,, Het is een beetje uit de hand gelopen.'

De Ware Jacob Online is het elektronische verlengstuk van de papieren schoolkrant die door 14 leerlingen wordt gemaakt. ,, We hebben geen hoofdredacteur meer', zegt Sylvain, ,,want we kregen steeds ruzies, omdat ze hun wil doordreven.' Ook op het Van Maerlant is er toezicht op de inhoud. ,,Een leraar leest de kopij, maar er is nog nooit iets níet geplaatst. Je houdt jezelf al een beetje in, je weet dat je niet alles kunt maken en dat is goed', zegt Sylvain.

De Ware Jacob bestaat sinds september 1999 op Internet. Sindsdien zijn er 2.900 bezoekers geweest. Dat aantal zal beslist hoger worden gezien de kwaliteit van de schoolkrant. Het is een genoegen om er rond te dwalen. En er valt veel te lachen. Bijvoorbeeld om het `Eindexamen Officiersopleiding Belgische Leger'. Belgenmoppen, dat wel, maar ze blijven leuk: `Wie won de Tweede Wereldoorlog? En wie werd tweede'?

Sylvain is trots op de nominatie van De Ware Jacob voor de `beste schoolkrant online'. Op 8 april zullen de Hogeschool Amsterdam en de stichting TKMST bekendmaken wie de beste van Nederland is. (www.dse.nl/warejacob/)

(Tekst Hans Ulrich; foto Evelyne Jacq)

    • Hans Ulrich