Real Madrid stuit op doelman Bosnich

Tot enkele weken geleden gaf Manchester United-coach Ferguson de voorkeur aan de Nederlandse doelman Van der Gouw boven Bosnich. Uitgerekend de omstreden Australische keeper hield zijn ploeg gisteravond overeind in het eerste duel met Real Madrid in de kwartfinales van de Champions League. Met prachtige reflexen voorkwam Bosnich een verdiende zege voor de Spaanse landskampioen. ,,Iedereen dacht dat we wel even over Real heen zouden lopen'', zei Jaap Stam, de sober spelende libero van Manchester United. ,,Maar wij wisten wel beter.''

Met een 0-0 gelijkspel kreeg Real Madrid te weinig in het sfeervolle Bernabeu-stadion, al had niemand in Spanje op een overwinning gerekend. ,,Real werd ten onrechte onderschat'', constateerde Stam. De winnaar van de Champions League in 1998 is in de Primera Division immers achterop geraakt bij koploper Deportivo La Coruña en aartsrivaal Barcelona. Interim-coach Del Bosque krijgt zijn sterrenformatie maar niet in balans. Gisteravond toonde de `Koninklijke' eindelijk zijn ware gezicht, maar het ontbrak Real wederom aan killers om de doelkansen te verzilveren.

Real-aanvoerder Redondo manifesteerde zich als regisseur op het middenveld veel meer dan zijn Britse collega Beckham, die een kleurloze partij afleverde. Op de rechterflank hervond de Engelsman McManaman na een langdurige blessure de dynamiek die hem bij Liverpool en het Britse nationale elftal zo gevreesd maakte. Ook de soms te zelfzuchtige linksback Roberto Carlos was met zijn befaamde rushes een plaag voor de defensie van Manchester United, al leverden de vrije trappen van de Braziliaanse verdediger niets op. Daar stond bij Manchester United slechts één dreigende demarrage van aanvaller Giggs tegenover.

Maar ook de international van Wales stond in de schaduw van de Spaanse `balletdansers' Raùl en Morientes. ,,Zij staan bekend om hun korte passjes en hakballen in het strafschopgebied'', besefte de Nederlandse verdediger Stam. ,,Dat maakt Raùl en Morientes ook zo gevaarlijk.'' Maar het rendement van de soms virtuoze combinaties tussen de spitsen van Real was nihil. Zo lanceerde Morientes zijn ploeggenoot McManaman acht minuten voor tijd met een listig hakje, maar pareerde Bosnich de bal met zijn voet. Drie minuten eerder was de Bosnische invaller Baljic het sluitstuk van een aanval via Morientes en McManaman. Ook toen bracht Bosnich redding.

Het is een publiek geheim dat Manchester-coach Ferguson voor volgend seizoen een nieuwe keeper wil aantrekken. Hij probeerde het dit seizoen tijdelijk met Taibi in het doel. Maar na enkele flaters in de Premier League is de Italiaan alweer naar zijn vaderland vertrokken, waar hij bij Parma speelt. Ook de 36-jarige Van der Gouw kon de naar Portugal vertrokken Schmeichel niet doen vergeten, zodat Ferguson toch weer een beroep deed op Bosnich. Bij hoge ballen is de Australische lijnkeeper kwetsbaar. Maar op zijn reflexen was in Madrid niets aan te merken.

Al in de tiende minuut tikte Bosnich een kopbal van McManaman fraai over de lat en met de vuisten keerde hij elf minuten later een schot van Morientes. ,,We waren aanvankelijk niet scherp genoeg, waardoor Real de wedstrijd kon domineren'', meende Stam, die dit keer in het centrum van de verdediging werd geassisteerd door de Noorse voorstopper Berg. De Franse verdediger Silvestre, met wie Stam in de Premier League meestal een koppel vormt, was gisteravond tegen Real in de slotfase het extra slot op de deur. ,,Ik kan met beide spelers goed overweg'', zei Stam lachend.

Toch was wellicht de beste kans in het aantrekkelijke duel voor de titelverdediger in de Champions League. Nadat Stam een corner van Beckham in de 26ste minuut met het hoofd had verlengd, stond Cole vrij voor de pas 18-jarige Real-keeper Casillas. De spits van Manchester kopte de bal over het doel en in de slotseconden van de eerste helft werd een treffer van Yorke wegens buitenspel geannuleerd. Coach Ferguson was niet tevreden met de remise in Madrid. ,,Dit is een slecht resultaat'', mopperde hij. ,,Ons wacht over twee weken een zware taak om de halve finales te bereiken. We hebben in de eerste helft niet eens geprobeerd aan te vallen.''