Pokémon voor beginners

Pokémon is een doorslaggevend succes. Er zijn er honderdvijftig van en je ziet ze overal: op broodtrommeltjes, drinkbekers, rugzakken en luchtballonnen. Op elke Pokémon bestaan tien merchandisingproducten, zo is te lezen op de officiële Pokémon-site van Nintendo (www.pokemon.nl).

Waarom de Japanse pocketmonsters zo populair zijn bij kinderen is duidelijk. Ze zijn gekleurd, hebben intrigerende vormen (iets tussen dier en superwezen in), ze zijn op televisie en in de computer en je kunt ermee spelen. Hoe het spel werkt, weten de meeste volwassenen niet. Het is ook eigenlijk te ingewikkeld voor grote mensen, die het na drie minuten staren op het priegelige schermpje van de Gameboy al duizelt.

Meespelen mogen ze al helemaal niet, want dat maakt Pokémon minder cool. Wat ze wel mogen van hun kinderen, is betalen voor de nieuwe Pokémon-kaarten die deze zomer uitkomen en het nieuwe spel voor de Gameboy. Eigenlijk is dat helemaal niet zo erg, want met Pokémon wordt intensiever gespeeld dan met welk ander spel dan ook. En de complexiteit van het spel is vast erg leerzaam en nuttig voor later als onze kinderen in bedrijven werken die nu nog helemaal niet bestaan.

Ouders die toch stiekem meer willen weten van het favoriete spel van hun kinderen, kunnen op het web terecht. Er zijn duizenden Pokémonsites. Goede startpunten zijn de Pokémon Pagina (pokemon.pagina.nl) en Pokémon Holland (www.pokemonholland.nl). De Pokémon Pagina biedt een paar honderd links naar andere websites, keurig ingedeeld in rubriekjes als `pokechat' en `pokevaria'.

Op Pokémon Holland is alles te vinden wat een leek nodig heeft. Er zijn onder meer plaatjes van alle 150 zakmonsters en een samenvatting van het verhaal (in het kort: Pokémontrainer Ash trekt de hele wereld rond om alle 150 Pokémon te verzamelen en beleeft onderweg allerlei avonturen en om de verkoop te bevorderen introduceert Nintendo binnenkort 100 nieuwe zakmonstertjes die Ash ook moet opsporen). Ook de kaarten (die soms 20 of 30 gulden kosten op het schoolplein) komen aan bod. Er zijn vier series (decks): Blackout, Brushfire, Overgrowth and Zap! Elk deck bevat een `basic pokémon' die voor jou vecht, evolutie-, energie- en trainerkaarten. Met de kaarten kun je elkaar aanvallen en verslaan. Je kunt ze ook gewoon ruilen.

Wie het nog steeds niet snapt en zich onbegrepen voelt door zijn kinderen en opgelicht door Nintendo, doet er goed aan eens te luisteren naar de Amerikaanse sciencefiction-schrijver en cultuurpessimist Bruce Sterling. In een interview op de nieuwssite van Wired vertelt Sterling dat Pokémon en Teletubbies vooral bedoeld zijn om kinderen voor te bereiden op een transhumane toekomst (www.wired.com). Als ze er al op jeugdige leeftijd aan gewend raken dat de meeste wezens bestaan uit een combinatie van computerchips, menselijke eigenschappen en superkrachten, zullen de volwassenen van de toekomst voor geen enkele vorm van genetische manipulatie meer terugschrikken, is de sombere boodschap van Sterling.

    • Marie-José Klaver