Patijn: Rotterdam heeft zichzelf schade berokkend

,,Rotterdam heeft zichzelf iets vreselijks aangedaan. Alsof het daar een corrupt rovershol zou zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet zo.'' Dat zei burgemeester S. Patijn van Amsterdam gisteren over de affaire-Peper in een vraaggesprek met Het Parool.

,,Rotterdam berokkent zichzelf nu schade met de wijze waarop er in de hele beeldvorming van Rotterdam afgerekend wordt met een hele bestuurscultuur'', aldus Patijn in de krant. Niet de huidige burgemeester I. Opstelten of de commissie die het declaratiegedrag van ex-burgemeester A. Peper onderzocht is daarvoor volgens hem verantwoordelijk. Wél verantwoordelijk zijn ,,degenen die er de afgelopen twintig, dertig jaar bij betrokken waren'', meent Patijn. ,,De gemeenteraad en de bestuurders. Gezamenlijk. Ik denk dat ze nu spijt als haren op hun hoofd hebben dat ze niet beter hebben opgelet. En op het moment dat Peper in de aanval ging, diepte iedereen zijn loopgraven uit. Dan gaat het niet fair meer.''

Patijn zei dat hij weet hoe moeilijk Rotterdam het heeft. ,,Rotterdam heeft alleen maar een haven, en verder gaat het hartstikke slecht met de werkgelegenheid.'' Hij wijst erop dat Rotterdam ,,geen ABN Amro, geen Cisco, geen ING, Delta Lloyd'' heeft. ,,Dat willen ze wel, maar die concerns gaan niet naar Rotterdam met hun hoofdkantoren. In zo'n situatie moet je veel doen. Ik heb altijd met bewondering naar Bram Peper gekeken die per jaar tien, twaalf grote buitenlandse reizen maakte voor de stad. Daar ga je kapot aan. Het is altijd een week weg en dan drie dagen uitpuffen van de jetlag. Een enorm zwaar programma, allemaal om die haven draaiend te houden.'' Patijn ging ook in op de `oorlog' rondom de taxi's in Amsterdam. Hij zei dat hij zich ,,zeer had opgewonden'' over het hele taxivraagstuk. ,,Dat hebben we gewoon te lang laten liggen. Véél te lang laten liggen. Het bleef bij [wethouder] Ernst Bakker liggen en [wethouder] Frank Köhler had de neiging om te zeggen: het is een wet van de minister, dus ik ga er niet over. Ik herinner met dat Bakker, wethouder Verkeer in het vorige college, een dag tevoren afzegde toen hij een afspraak had met minister Jorritsma en dat ik dan maar weer moest gaan.''

Patijn wil voorts corrupte ambtenaren gemakkelijker kunnen ontslaan. ,,Als wij iemand willen ontslaan zijn wij afhankelijk van de vraag of de rechtbank tot een veroordeling komt. Pas dán mogen we iemand ontslaan volgens het ambtenarenreglement. (...) Het grote probleem is: als je niet veroordeeld bent, dan heb je vrijspraak. Dan heb je dus niks gedaan. Als je niet door de rechter in de bak bent gegooid, dan ben je dus onschuldig. Ja, wat móeten wij dan?''