Parlement Japan kiest veteraan Mori

Het Japanse parlement heeft vandaag Yoshiro Mori gekozen als nieuwe premier. De liberaal-democraat Mori vervangt Keizo Obuchi die sinds zondag wegens een herseninfarct in coma in het ziekenhuis ligt.

Mori wil geen wijzigingen aanbrengen in het beleid van zijn voorganger. ,,De belangrijkste taak is herstel van de economie waar ook premier Obuchi zich aan had gezet'', zei Mori vandaag. Het kabinet van zijn voorganger heeft Mori intact gelaten. De ministers die gisteren aftraden om formeel een einde te maken aan de regering-Obuchi, zijn vandaag allemaal weer in hun oude functie aangesteld. Ook waarnemend premier Mikio Aoki is teruggekeerd op zijn zetel als kabinetssecretaris.

De belangrijkste taken die premier Mori wachten zijn de topontmoeting van de G7, de zeven rijkste industrielanden, die in juli in Japan plaats heeft en voorbereidingen voor de algemene verkiezingen die uiterlijk in oktober moeten worden gehouden.

Nadat gisteren duidelijk werd dat de kans op herstel van Obuchi klein is, koos de regerende Liberaal Democratische Partij vanmorgen de 62-jarige Mori als nieuwe voorzitter in een onderonsje van de partijtop. In deze functie werd Mori automatisch de LDP-kandidaat voor het premierschap en enkele uren later in het parlement als zodanig gekozen. Mori was tot vandaag secretaris-generaal, de tweede man, van de LDP en speelde een belangrijke rol in het bijeenhouden van de coalitie.

De huidige coalitie bestaat naast LDP uit de Komeito, de politieke arm van de boeddhistische lekenorganisatie Soka Gakkai, en de zeer kleine Conservatieve Partij. Obuchi bracht deze coalitie tot stand nadat zijn voorganger Ryutaro Hashimoto in 1998 de verkiezingen voor het Hogerhuis had verloren.

De oppositie roept om snelle verkiezingen want Mori is na Hashimoto en Obuchi de derde premier sinds de kiezer in 1996 voor het laatst zijn stem uitbracht voor het belangrijke Lagerhuis. Mori moet verkiezingen voor dit Lagerhuis uiterlijk in oktober uitschrijven. Speculatie is inmiddels begonnen over het tijdstip dat Mori zal kiezen. De LDP is momenteel niet populair en bij verlies is de kans groot dat Mori snel weer verdwijnt. Sommige commentatoren vragen zich daarom af of Mori wellicht een record zal vestigen als kortst regerende premier van Japan.