Oudste bril van Groningen

Misschien de bril van de hertog van Alva, in ieder geval de oudste bril die ooit in Groningen is gevonden. Deze week vonden archeologen van de Stichting Monument en Materiaal in een oude put aan de Prinsenstraat een zestiende-eeuwse bril. Op die plaats stond in die tijd een fort van de Spaanse troepen die in Groningen gestationeerd waren. De bril is te zien op de tentoonstelling Oud Vuil in Groningen. De stichting zegt nooit zeker te kunnen weten of de bril inderdaad die van de `ijzeren hertog' is, maar ,,we kunnen het evenmin uitsluiten'', aldus woordvoerder K. Helfrich. De bril van Alva verwierf bekendheid door de uitdrukking `Op 1 april verloor Alva zijn bril.' Het is niet de eerste keer dat er aan de Prinsenstraat archeologische vondsten zijn gedaan. Vorige maand troffen archeologen daar al de oudste sok van Europa.

(Foto Sake Elzinga)