Meer geweld van Duitse skinheads

Rechts-radicale groepen, vooral skinheads, in Duitsland worden gewelddadiger. Vorig jaar steeg het aantal misdrijven door neonazi's met 5,4 procent. De helft van de geweldplegingen werden in Oost-Duitsland verricht, waar slechts 21 procent van de bevolking leeft.

Dat heeft minister Otto Schily (SPD) van Binnenlandse Zaken gisteren in Berlijn bekend gemaakt. Daarmee zet de trend van de afgelopen jaren zich voort: het aantal geweldsmisdrijven neemt toe terwijl de drie extreem-rechtse partijen NPD, DVU en Republikaner leden verliezen.

Schily zei dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) vooral bij rechts-radikale skinheads een grotere bereidheid vaststelt om geweld te gebruiken. Dit blijkt uit de vondst van wapens en uit de oproepen om geweld te gebruiken. ,,We dienen rekening te houden met een veranderde dreiging'' van extreem-rechts, aldus Schily.

Het aantal skinheads steeg met tien procent. Ze maken steeds intensiever gebruik van Internet om hun propaganda te verspreiden. Ook verboden neonazistische muziek wordt in toenemende mate via Internet verbreid. De inlichtingendienst telde vorig jaar 330 homepages, 130 meer dan in 1998.

Schily noemde de concentratie van misdrijven in Oost-Duitsland ,,een teken van mentale verwaarlozing''. Niet alleen de politiek, de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de politie en justitie moeten hiertegen optreden, zei Schily. Ook ouders, leraren, vrienden en collega's (,,uiteindelijk iedere burger''), moeten volgens de minister iets ondernemen om tegen te sturen.

Hoewel het aantal extreem-rechtse delicten, die veelal tegen buitenlanders zijn gericht, vorig jaar met ruim 9 procent is gedaald, steeg het aantal geweldmisdrijven van 708 tot 746 gevallen.

In totaal telt de Duitse BVD een harde kern van 9.000 rechts-radikale geweldplegers; in 1997 waren dat er nog 7.600. Het aantal geweldplegingen door links-radikalen nam met 9 procent af tot 711. De inlichtingendienst houdt er rekening mee dat de wereldtentoonstelling Expo in Hannover, die in juni wordt geopend, het doelwit van links-radikale aanslagen kan zijn, omdat de Expo als `symbool van het kapitalisme' wordt gezien.