Langendoen verliest tegen krant

Voormalig chef K. Langendoen van de Criminele Inlichtingendienst (CID) Kennemerland heeft het kort geding tegen NRC Handelsblad verloren. De krant hoeft een artikel waarin op basis van BVD-informatie werd gesteld dat Langendoen honderden miljoenen heeft verdiend met drugsinvoer niet te rectificeren.

Deze krant haalde op 23 februari een ambtsbericht van de BVD aan. Volgens een bron van de BVD hebben Langendoen en zijn voormalige ondergeschikte J. van Vondel samen met enkele informanten voor eigen rekening grote partijen drugs ingevoerd. Langendoen eiste na de publicatie inzage in het BVD-ambtsbericht en rectificatie. Hij spande een kort geding tegen de krant aan. Tijdens de zitting vorige week bleek dat Langendoen, die een cruciale rol speelde in de IRT-affaire, inmiddels over het document beschikt. De eis dat dit ambtsbericht werd overhandigd, kwam daarmee te vervallen.

Hij bleef staan op rectificatie. Volgens Langendoen was het bericht in de krant misleidend, omdat volgens hem relevante details zijn weggelaten. Zo vermeldde de krant niet dat het ging om informatie uit 1995 en ook niet dat de inlichtingendienst de gegevens niet had gecontroleerd.

Rechtbankpresident J. Mendlik wees de eis tot rectificatie af. Volgens hem had Langendoen nadat hij het ambtsbericht in handen had gekregen duidelijk moeten aangeven welke beweringen in het artikel niet waar waren. Het verhaal in de krant bevat volgens de rechtbankpresident ook geen onjuiste gegevens, omdat de journalist volgens hem niet meer heeft gedaan dan het vrijwel letterlijk overnemen van de verklaring van de BVD-informant. Ook is er volgens Mendlik geen sprake van misleiding. (ANP)