Juridische actie Wouda

Marcel Wouda overweegt juridische stappen tegen de wereldzwembond FINA te ondernemen. De 28-jarige zwemmer uit Eindhoven heeft zijn advocaat, mr. R. Delissen, gevraagd de mogelijkheden daartoe te onderzoeken.

Volgens de Europees en wereldkampioen (200 meter wisselslag) heeft de FINA zijn naam ten onrechte op haar website (www.fina.org) in een lijst met dopegebruikers opgenomen. Wouda beschikt sinds drie jaar over een medisch dossier waaruit blijkt dat de verhouding tussen testosteron en epitestosteron (T/E-ratio) in zijn lichaam van nature afwijkt van de gemiddelde norm.

De toegestane T/E-ratio is 6:1, bij Wouda werd in 1996 bijna zeven vastgesteld. Tussen 6:1 en 10:1 is sprake van een schemergebied.

Hoewel de zwemfederatie maandag reeds aankondigde de naam van Wouda zo snel mogelijk van de bewuste Internet-pagina te halen, is dat tot op heden nog niet gebeurd.